CNN o malo poznatom lijeku koji sprečava teže simptome koronavirusa

0
Radiosarajevo.ba
CNN o malo poznatom lijeku koji sprečava teže simptome koronavirusa
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Malo je lijekova koji mogu spriječiti razvoj težih simptoma COVID-19, a među njima je i tretman imunoterapijom, odnosno monoklonskim protutijelima.

Istraživanja su pokazala da takva terapija, ako se primijeni na vrijeme, može smanjiti stopu hospitalizacija i do 70 posto te time spasiti živote, posebno među onim skupinama koje su u većem riziku od razvijanja težeg oblika zaraze COVID-19.

No čini se da malo ljudi, ali i zdravstvenih radnika, zna za tu metodu, piše CNN.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) dala je početkom studenog hitno odobrenje za uporabu lijeka bamlanivimaba, odnosno monoklonskih protutijela, kompanije Eli Lilly. Manje od dvije sedmice kasnije Agencija je hitno odobrila i Regeneronov koktel s monoklonskim protutijelima, REGEN-COV2, koji se sastoji od dva takva antitijela - casirivimaba i imdevimaba. Ovaj koktel primio je američki predsjednik Donald Trump kada se početkom oktobra zarazio koronavirusom, prenosi Index. 

FDA preporučuje da se monoklonska protutijela primijene što je moguće ranije, odnosno odmah nakon pojave prvih simptoma ili pozitivnog rezultata na testiranju. Zbog ograničene ponude tog lijeka odobrenje je ograničeno na rizične pacijente, poput osoba starijih od 65 godina, onih koji imaju visok indeks tjelesne mase ili druge kronične bolesti.

"Lijekovi s protutijelima su se u mjesec dana od odobrenja distribuirali po zemlji. Dakle, trebali bi biti lokalno dostupni", rekao je sredinom decembra povjerenik FDA, ljekar Stephen Hahn. Stoga se postavlja pitanje zašto se više ljudi ne tretira tim potencijalno spasonosnim lijekovima, pogotovo jer su oba lijeka u SAD-u uglavnom besplatna?

Glasnogovornik američkog Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi (HHS) potvrdio je rezultate novog izvješća koje pokazuje kako se koristi samo 5 posto do 20 posto dostupne opskrbe monoklonskim protutijelima.

Kako djeluju monoklonska protutijela?

Naš imunološki sistem tokom borbe protiv infekcija proizvodi različite vrste protutijela koja ciljaju različite dijelove napadača.

"Najbolja protutijela prianjaju uz patogen, u ovom slučaju virus, i sprječavaju da zarazi stanice. Dakle, protutijela imaju važnu ulogu u zaustavljanju infekcije", objasnila je liječnica Gigi Kwik Gronvall s instituta Johns Hopkins.

Lijek kompanije Eli Lilly koristi jedno određeno antitijelo, a Regeneronov lijek kombinaciju dvaju drugih. Rani rezultati istraživanja su pokazali da upotreba ovih lijekova smanjuje pojavu težih simptoma kod zaraženih COVID-19 za između 55 posto i 70 posto.

FDA nije ni jednome od ovih lijekova dala potpuno odobrenje jer za sada nema dovoljno jakih dokaza za rutinsku upotrebu. Na primjer, smjernice za liječenje COVID-19 američkog Nacionalnog instituta za zdravstvo navode kako "nema dovoljno podataka koji bi ukazali 'za' ili 'protiv' primjene ovog tretmana za liječenje ambulantnih bolesnika s blagim do umjerenim COVID-19."

Također je važno napomenuti da monoklonska protutijela ne pomažu te čak mogu naškoditi onima koji su već razvili ozbiljne simptome i završili u bolnici.

Problem s ograničenom ponudom i načinom primjene

Vlasti su u decembru saopćile da je više od 278.000 doza dvaju tretmana antitijelima poslano u medicinske ustanove. SAD je prvo kupio 300.000 doza bamlanivimaba, a početkom decembra još 650.000 doza.

Regeneron je naveo kako "očekuje da će do kraja novembra biti spremne doze za približno 80.000 pacijenata, do prve sedmcie u januaru za 200.000 te do kraja januara 2021. za ukupno 300.000 pacijenata".

Iako to možda zvuči kao puno, trenutno se u Sjedinjenim Državama dnevno zarazi oko 200.000 ljudi, mada ne razviju svi teže simptome bolesti.

Postoji nekoliko dodatnih prepreka za administraciju te vrste tretmana. Jedna od njih je odluka kamo i kome će se isporučiti ograničena opskrba lijekovima, a druga je komplicirana primjena.

Naime, da bi se dobio taj lijek, pacijent treba primati infuziju tokom jednog sata, a nakon toga još neko vrijeme ostati u ambulanti na promatranju. Dakle, mora se osigurati da zaraženi covidom koji primaju monoklonska protutijela tijekom dva sata budu izolirani, odnosno odvojeni od ostalih pacijenata.

Vlasti i farmaceutske kompanije savjetuju i liječnicima i pacijentima da se što bolje upoznaju s ovim tretmanom.

"Kao i kod mnogih farmaceutskih sredstava ili lijekova, pacijent možda neće znati je li on kandidat za tako nešto. Ako ste pružatelj zdravstvene zaštite i upravo ste potvrdili slučaj zaraze COVID-19 kod pacijenta koji spada u rizičnu skupinu, trebate osigurati da pacijent razumije da mu ovakva jednosatna infuzija može pomoći da ne završi u bolnici", rekao je Steve Rudner.

"I pacijenti tu imaju svoju ulogu. Ako netko pročita ovaj članak i kaže: 'Samo malo, pa ja možda spadam u rizičnu skupinu. Ako mi liječnik nije ništa rekao, možda bih ga ja trebao pitati o ovome tretmanu'", dodaje Rudner.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije