Otkriven pravi uzrok smrti Georga Floyda

Radiosarajevo.ba
Otkriven pravi uzrok smrti Georga Floyda
Print Screen / George Floyd

Prema novoj obdukciji, za smrt Georga Floyda nije kriv samo policajac koji je koljenom pristiskao vrat nego i dvojica drugih policajaca.

George Floyd (46) preminuo je nakon privođenja na ulici. Reagirajući na dojavu kako Floyd pokušava podvaliti krivotvorenu novčanicu od 20 dolara, za koju se kasnije ispostavilo da je važeća, policajac je prilikom privođenja držao Floyda prikovanog za tlo držeći mu koljeno na vratu gotovo devet minuta. Floyd je preminuo ubrzo nakon što je pao u nesvijest.

Dan nakon smrti, policija je u službenom saopćenju tvrdila da se “Floyd opirao hapšenju”, kako je “djelovao kao da je pod utjecajem opijata” te da ima “zdravstvenih teškoća”, a preminuo je zbog zdravstvenih problema koje je postupanje policije samo pogoršalo. Nekoliko sati kasnije objavljena je šokantna snimka brutalnog privođenja.

Policija je naknadno suspendirala uključene policajce, a radnik koji je koljenom gušio Floyda optužen je za ubistvo.

Porodica tražila neovisnu obdukciju

Obdukcija pokazuje da Floyd nije imao zdravstvenih problema koji bi uzrokovali njegovu smrt odnosno koji bi joj pridonijeli”, zaključio je ljekar Michael Baden.

“Bio je dobrog zdravlja”, dodao je Baden, prebacujući time težište krivnje na policiju.

“Dokazi upućuju na zaključak da je uzrok smrti mehanička asfiksija (gušenja) i da je posrijedi ubistvo”, kazala je doktorica Allecia Wilson sa Univerziteta Michigan koja je također učestvovala u obdukciji.

Neovisnu obdukciju zatražila je Floydova porodica. Zaključci dvoje ljekara suprotni su početnim zaključcima službene obdukcije da su među razlozima smrti i bolest koronarnih arterija i visoki pritisak. Završeni službeni izvještaj još nije objavljen. Naknadno je službeni ljekar objavio da je Floyd ubijen.

“George je umro jer nije imao zraka, trebalo mu je zraka”, naglasio je glavni advokat porodice Ben Crump. Ističe kako prema obdukciji nije kriv samo policajac koji je pritiskao vrat, nego su smrti pridonijela i druga dvojica policajaca koji su mu pritiskali leđa te kako bi i oni trebali biti optuženi, prenosi NY Times.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije