Ko je bio Afroamerikanac zbog kojeg su Amerikanci u plamenu?

Radiosarajevo.ba
Ko je bio Afroamerikanac zbog kojeg su Amerikanci u plamenu?
Print Screen / George Floyd

Smrt Afroamerikanca Georga Floyda izazvala je dramatične proteste širom SAD. Šta se zapravo dogodilo 25. maja u Minnesoti?

George Floyd je imao 46 godina, bio je Afroamerikanac, rođen je u Sjevernoj Carolini, a odrastao je u Houstonu u Texasu, gdje je kao mladić bio dobar sportista, prije svega u američkom fudbalu i košarci.

Prije šest godina doselio se u Minnesotu, gdje je radio kao čuvar u noćnim klubovima i restoranima. Bio je krupne građe, a prijatelji ga opisuju kao "nježnog diva". Imao je dvije kćerke, od 6 godina i 22 godine, koje žive u Texasu.

Zbog čega je uhapšen?

Floyd je zbog pandemije ostao bez posla i poštovao je mjere ograničenog kretanja. 25. maja Floyd je htio kupiti cigarete u lokalnoj prodavnici i prodavcu je za njih dao novčanicu od 20 dolara.

Prodavcu se novčanica učinila sumnjivom, odnosno lažnom, pa je pozvao policiju.

Kako je izgledalo hapšenje?

Na lice mjesta došla su četiri policajca koji su Floyda zatekli kako sjedi u kolima "pod dejstvom" neke supstance koja se ne imenuje, vjerovatno alkohola. Tako su barem policajci naveli u izvještaju.

Informacije o hapšenju su kontradiktorne. Policajci tvrde da se opirao hapšenju i da su ga na silu izveli iz automobila i odveli do policijskih kola. Neki očevici tvrde da nisu vidjeli to opiranje, što potkrepljuju videosnimcima.

Iz kola ga je konačno izvukao policajac Derek Chauvin.

Zašto su ga policajci bacili na zemlju?

Svi snimci pokazuju da je Floyd dva puta posrnuo na putu do policijskog automobila, gdje su ga sprovodila četiri policajca. Stavili su mu lisice na ruke, ali se on navodno opirao da uđe u automobil.

U tom trenutku su ga policajci oborili na zemlju, a budući da je krupan sva četvorica su ga držala u tom položaju, sa stomakom na zemlji.

Kako je umro?

Floyd je imao kardioloških problema i visok pritisak. Dok je ležao fizički onemogućen da se pomjeri, Chauvin mu je koljenom pritisnuo vrat i u tom položaju Flojd je proveo gotovo devet minuta.

Floyd je zapomagao da ga puste jer ne može da diše, potvrdio je da će ući u kola ako bude mogao da se pomjera, molio je policajce da ga ne ubiju i dozivao majku.

Sarajka s protesta u Michigenu za Radiosarajevo.ba - undefinedFoto: N. D. / Radiosarajevo.ba: Sarajka s protesta u Michigenu za Radiosarajevo.ba

Poslije šest minuta prestao je da se opire u potpunosti i da daje glas od sebe. Policajci su ga držali u tom položaju naredna tri minuta, uprkos protestima okupljenih građana koji su sve snimali mobilnim telefonima.

Kada su neki od građana posumnjali da mu nije dobro i tražili da mu policajci opipaju puls, ovi su to uradili i kako pulsa nije bilo pozvali su hitnu pomoć.

Hitna pomoć ga je bezuspješno reanimirala i odvezla u bolnicu, gdje je sat vremena kasnije proglašen mrtvim.

Kontroverze oko smrti

Prvi izvještaji tvrdili su da Floyd nije umro davljenjem već najvjerovatnije sticajem okolnosti zbog svojih drugih bolesti i supstanci koje je imao u tijelu. Sada se to preispituje kao i svi snimci sa lica mjesta uključujući i one sa kamera koje su nosili policajci.

Floyd i policajac Derek Chauvin radili su kao redari u istom noćnom klubu, ali bivša vlasnica kaže da nije sigurna da su se poznavali i da ne zna da li su, možda, imali nekih nesuglasica.

Dodala je da je Chauvin bio blagonaklon prema Hispanoamerikancima, ali da je zbog ponašanja prema Afroamerikancima na takozvanim "afričkim noćima" u klubu s njim nekoliko puta "razgovarala", prenosi Pobjeda.

Chauvin je u policiji od 2001. učestvovao u tri pucnjave (u jednoj je bilo žrtava) i imao je 18 prijava zbog ponašanja u službi, a u dva slučaja dobio je zvaničnu opomenu.

Sva četiri policajca su razriješena dužnosti i otpuštena, a Derek Chauvin je uhapšen pod sumnjom da je ubio Georga Floyda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije