! / Otkriven novi, brz i u potpunosti bezbolan test na koronavirus

16. 03. 2021. u 15:30:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Najrašireniji test za otkrivanje zaraze novim koronavirusom jest takozvani PCR test, koji podrazumijeva uzimanje brisa duboko iz grla i nosa. Britanski naučnici su u najnovijoj studiji objavljenoj u naučnom časopisu Lancet E Clinical Medicine otkrili možda jednako učinkovitu, ali kudikamo manje invazivnu (bezbolnu) metodu uzimanja uzoraka briseva za testiranje na COVID-19.

Oni su prikupljali uzorke loja spovršine kože 67 pacijenata, od kojih je 30 testirano pozitivno na COVID-19, a preostalih 37 negativno. Uzorke su prikupljali laganim trljanjem dijela kože bogatog lojem, odnosno uljastom, voštanom tvari koju proizvode lojne žlijezde u čovjekovom tijelu. Ti dijelovi kože su primjerice lice, vrat i leđa.

Britanski naučnici analizirali su uzorke koristeći masenu spektrometriju tekućinske kromatografije i tehniku statističkog modeliranja pod nazivom Djelomični najmanji kvadrati - diskriminatorna analiza (Partial Least Squares - Discriminant Analysis) kako bi razlikovali COVID-19 pozitivne od negativnih pacijenata.

Ilustracija - undefined

Foto: EPA-EFE: Ilustracija

Naučni timi otkrio je kako COVID-19 pozitivni pacijenti imaju niže nivoe lipida, odnosno dislipidemiju, za razliku od pacijenata koji su negativno testirani na COVID-19. Preciznost rezultata studije dodatno je povećana kontrolom lijekova i popratnog zdravstvenog stanja, piše Zimo.

"Nažalost, spektar budućih pandemija čvrsto je na vrhu agende većine naučne zajednice. Naša studija sugeriše da možda možemo koristiti neinvazivni test za bolesti poput COVID-19 u budućnosti, razvoj za kojeg vjerujem da bi svi smatrali dobrodošlim", ističe dr. Melanie Bailey sa Univerziteta Surrey, koautorica studije.

COVID-19 oštećuje mnoga područja metabolizma. U ovoj studiji pokazali smo da se kožni lipidom može dodati toj listi, što može ukazivati na funkciju kože kao barijere, kao i na to da je riječ o simptomu bolesti kojeg je moguće otkriti, dodaje Matt Spick, koautor studije s istog univerziteta

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)