Oštećeno drugo nuklearno postrojenje u Ukrajini

2
Fena
Oštećeno drugo nuklearno postrojenje u Ukrajini
Foto: EPA-EFE / Nuklearna elektrana u Zaporožju već je granatirana u martu

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopćila je da je zaprimila izvještaje o granatama koje su oštetile nuklearno istraživačko postrojenje u ukrajinskom gradu Harkovu koji je pod opsadom, ali da nije bilo "radioloških posljedica".

Agencija UN-a sa sjedištem u Beču saopćila je kako su ukrajinske vlasti izvijestile da se napad dogodio u nedjelju, dodajući da na tom mjestu nije zabilježeno povećanje razine radijacije.

Budući da je "inventar radioaktivnog materijala na mjestu vrlo nizak", IAEA navodi da "šteta koja je prijavljena nema nikakve radiološke posljedice".

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Postrojenje je dio Harkovskog instituta za fiziku i tehnologiju, istraživačkog instituta koji proizvodi radioaktivni materijal za medicinsku i industrijsku primjenu.

Harkov se posljednjih dana našao pod intenzivnim ruskim granatiranjem i raketnim napadima, dok Moskva pokušava pojačati pritisak na Ukrajinu da kapitulira.

Sam nuklearni institut bio je u središtu internetskih teorija zavjere i nepotkrijepljenih tvrdnji u ruskim medijima da Ukrajina pokušava razviti tzv. "prljavu bombu" - sirovo nuklearno oružje koje može izazvati masovne žrtve, navodi AFP.

IAEA saopćava da je granatiranje u Harkovu samo jedan od posljednjih slučajeva da je nuklearno postrojenje ugroženo u ratu Rusije protiv Ukrajine.

"Već smo imali nekoliko epizoda koje su ugrožavale sigurnost na ukrajinskim nuklearnim lokacijama", rekao je glavni direktor IAEA-e Rafael Mariano Grossi.

Bilo je izvještaja o šteti na postrojenjima za odlaganje radioaktivnog otpada u blizini Kijeva i Harkova, a ruske snage pogodile su nuklearnu elektranu Zaporožje, uzrokujući požar koji je su vatrogasne službe Ukrajine ugasile.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije