Ospice se i dalje šire Evropom i uzimaju živote

Fena
Ospice se i dalje šire Evropom i uzimaju živote
Fena / Ilustracija
U trenutnim žarištima ospica u WHO-ovoj Evropskoj regiji u proteklih 12 mjeseci je preminulo 35 osoba, saopćeno je iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Najnoviji smrtni slučaj je šestogodišnji dječak u Italiji, gdje je od juna 2016. zabilježeno više od 3.330 slučajeva zaraze ospicama i dvije smrti.

Nekoliko drugih zemalja su također prijavile epidemije. Kako navode nadležni za javno zdravstvo, u Rumuniji je preminula 31 osoba, jedna osoba u Njemačkoj i još jedna u Portugalu.

"Svaka smrt ili invaliditet uzrokovani ovom bolešću, koju je moguće spriječiti vakcinom, je neprihvatljiva tragedija", kazala je dr. Zsuzsanna Jakab, regionalna direktorica WHO-a za Evropu.

Ova regija je napredovala ka eliminaciji ospica. U ukupno 37 zemalja je zaustavljeno endemsko prenošenje, navodi se u procjeni Regionalne verifikacijske komisije za borbu protiv ospica i rubeole na osnovu izvještaja iz 2015. godine.

Međutim, u preostalim 'džepovima' gdje je stopa imunizacije niska, ovaj visoko zarazni virus uspijeva se širiti među onima koji izabiru da se ne vakciniraju, nemaju pristup vakcinaciji ili ne mogu biti zaštićeni vakcinacijom zbog neke druge bolesti ili stanja.

Kao odgovor na to, nekoliko zemalja usvajaju mjere poput kontrola pri upisu u škole, kako bi se povećale stope pokrivenosti rutinskim vakcinacijama protiv ospica i drugih bolesti.

Rumunija je širom zemlje organizirala kampanju povećanja stope rutinske vakcinacije. Italija je uvela mjere kontrole širenja bolesti, poput obavještavanja osoba za koje se sumnja da su zaražene, traženje osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženim, te pružanje preventive i vakcinacije nakon izlaganja bolesti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije