Novorođenčad mogu primiti vakcine protiv tuberkuloze

S. H.
Novorođenčad mogu primiti vakcine protiv tuberkuloze
Radiosarajevo.ba / Zavod za javno zdravstvo FBiH
Vakcine BCG protiv tuberkuloze od utorka se raspoređuju po Domovima zdravlja u Kantonu Sarajevo.

Prekinuta je nestašica vakcina protiv tuberkuloze za novorođenčad na području cijele Bosne i Hercegovine zbog kašnjenja dobavljača s isporukom, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Još jučer je počelo s prozivanjem beba koje nisu primile ovu vakcinu odmah po rođenju na KCUS-u ili Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš", tako da ih one mogu primiti u Domovima zdravlja ili drugim medicinskim ustanovama.

Sva propuštena BCG cjepiva mogu se nadoknaditi kod nadležnog pedijatrai već su napravljeni spiskovi svih novorođenih beba koje nisu primile ovu vakcinu.

Vakcine je firma Torlak iz Beograda isporučila još prošle sedmice u BiH, no s obzirom na kratak rok trajanja, vakcine su najprije bile na provjeri u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva.

Nakon što je Agencija potvrdila ispravnost istih, vakcine su upućene prema proceduri najprije federalnom, a zatim kantonalnim zavodima koji vakcinu dalje raspoređuju po Domovima zdravlja.

Razloga za zabrinutost nema, poručuju, jer novorođenčad mogu primiti vakcinu i do godinu nakon rođenja.

Inače se vakcina, kako su objasnili za naš portal iz ovog Zavoda, prima 24 sata nakon rođenja bebe, no nije problematično ako se ne primi odmah.

Ljekari nisu zabrinuti, jer nema zabilježenih slučajeva tuberkuloze u BiH.

Nije poznato koliko dugo će trajati nove zalihe za područje cijele Bosne i Hercegovine.

"Nikada to ne možemo predvidjeti, ali nema potrebe da se stvara panika ni ako do toga ponovo dođe", naveli su iz Zavoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije