Novorođenčad mogu primiti BCG vakcine i do godinu dana nakon rođenja

S. H.
Novorođenčad mogu primiti BCG vakcine i do godinu dana nakon rođenja
Novorođenčad u Bosni i Hercegovini ove sedmice neće moći primiti BCG vakcinu zbog privremene nestašice na području cijele BiH.

U toku je nestašica vakcine protiv tuberkuloze jer su dobavljači kasnili s isporukom iako Zavod za javno zdravstvo FBiH ima uredan ugovor s njima, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz ovog Zavoda.

Iz Zavoda su potvrdili da su vakcine stigle u BiH, te da će nakon provjere i kontrole u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH biti distribuirane domovima zdravlja i drugim medicinskim ustanovama sljedeće sedmice.

"Sva propuštena BCG cjepiva mogu se nadoknaditi kod nadležnog pedijatra", naveli su iz Zavoda, te su dodali da su već napravljeni spiskovi svih novorođenih beba koje nisu primile ovu vakcinu kako bi im to bilo omogućeno već od naredne sedmice.

Razloga za zabrinutost nema, poručuju, jer novorođenčad mogu primiti vakcinu i do godinu nakon rođenja.

Inače se vakcina, kako su objasnili za naš portal iz ovog Zavoda, prima 24 sata nakon rođenja bebe, no nije problematično ako se ne primi odmah.

Ljekari nisu zabrinuti, jer nema zabilježenih slučajeva tuberkuloze u BiH.

Kako su ove vakcine kratkog roka, nije poznato koliko dugo će trajati nove zalihe za područje cijele Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije