Oružje od 6.000 KM izluđuje Ruse: Možete ga lansirati iz ruke

1
Radiosarajevo.ba
Oružje od 6.000 KM izluđuje Ruse: Možete ga lansirati iz ruke
Foto: SYPAQ / Australski 'kartonski' dron koji izluđuje Ruse

Ukrajina ima novo oružje u ratu protiv Rusije. I to dosta jeftino oružje. Što, u ovom slučaju, ne znači da nije iznimno korisno...

Ukrajinci zadnjih mjeseci koriste australske 'kartonske' dronove, nazvane "Corvo Precision Payload Delivery System", koje proizvodi kompanija SYPAQ. 

"Mogu se pokazati smrtonosnima, a jednako ih je lako sastaviti kao nešto iz IKEA dućana", piše Business Insider.

Putinov novi naum: Ako mu ovo uspije, bit će to kraj Ukrajine kakvu poznajemo

Putinov novi naum: Ako mu ovo uspije, bit će to kraj Ukrajine kakvu poznajemo

Ukrajinci ih posjeduju od marta ove godine i objavljeno je kako će ih dobivati najmanje 100 mjesečno u sklopu paketa australske vojne pomoći vrijednog 20 miliona dolara (36 miliona KM). 

Ovaj dron jednostavno je sastaviti i vojnici ga potom programiraju i u njega unose željenu lokaciju. Dron ima nosivost od oko tri kilograma, zbog čega je koristan za 'dostavu' lijekova i(li) streljiva. Navodi se da se može koristiti i kao dron 'kamikaza'.

Kako bi ga prilagodili za akcije izviđanja, vojnici su samo 'napravili rupu' u dronu za kameru.

Gotovo proizvod ima raspon krila od oko dva metra, a toliko je lagan da ga lansirati možete iz ruke, kao veliki papirnati avion. A možete koristiti i katapult.

Cijena jednog ovog drona je 3500 dolara (6,3 hiljade KM), što je iznimno jeftino za standarde vojne opreme. Leti brzinom od oko 60 km/h i maksimalni domet mu je 120 km.

Iako je postao poznat kao 'kartonski' dron, to nije do kraja tačno, te je u specifikacije drona na službenim stranicama dodano kako se proizvodi i od 'foam boarda'.

"Tako je radarima teže uočiti dronove. Radar će primijetiti propelere, motore, baterije, ali ne i karton", kazao je Jamey Jacob, stručnjak za dronove s univerziteta u Oklahomi. 

Australski 'kartonski' dron koji izluđuje Ruse
Foto: SYPAQ: Australski 'kartonski' dron koji izluđuje Ruse

Dron je postao 'poznat' nakon što su se po ruskim vojnim blogovima pojavile tvrdnje kako su korišteni u nedavnom napadu na ruski teritorij. Ukrajinski ambasador u Australiji napisao je potom na društvenim mrežama kako su ovi dronovi korišteni u napadu..

Te tvrdnje, kako su u napadu korišteni 'kartonski' australski dronovi, još nije moguće nezavisno potvrditi.

No Ukrajinci su u više navrata javno poručili kako 'koriste ove dronove u napadačkim akcijama', piše portal 24sata

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije