Zabrinjavajući porast brojeva: Još jedna evropska zemlja ide u zatvaranje

0
Anadolija
Zabrinjavajući porast brojeva: Još jedna evropska zemlja ide u zatvaranje
Foto: EPA-EFE / Danska

Premijerka Danske Mette Frederiksen danas je najavila zatvaranje restorana, barova, pozorišta i kina do kraja godine, kao i mjeru po kojoj će učenici od petog razreda i stariji preći na nastavu na daljinu  sedmicu dana prije božićnih praznika. 

Nove mjere, koje uključuju i zatvaranje zabavnih parkova, zooloških vrtova i teretana u 38 općina, obuhvatiće Kopenhagen i okolne opštine, kao i gradove Aarhus i Odense.

Mjere stupaju na snagu od srijede i dolaze nakon što je u Danskoj registrovan rast zaraze koronavirusom u proteklim sedmicama. U zemlji je zabilježeno 90.603 slučaja virusa i 885 smrtnih ishoda.

"Porast brojeva je zabrinjavajući", ocenila je Frederiksen.

Ministar zdravlja Magnus Heunicke dodao je da virus i dalje ima snagu da obori zdravstveni sistem i ostavi ozbiljne posljedice za sobom.

Danska je danas produžila zabranu okupljanja za više od deset osoba, koja važi i za privatna okupljanja, a produžena je i obaveza nošenja zaštitnih maski u javnom prevozu i prodavnicama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije