Optužba: Benetton koristio tuđu sliku migranata u svojoj reklami

Radiosarajevo.ba
Optužba: Benetton koristio tuđu sliku migranata u svojoj reklami

Francuska humanitarna organizacija SOS Mediterranee kritizirala je proizvođača odjeće Benetton jer je u reklamnoj kampanji koristila fotografiju migranata spašenih na moru.

„ SOS Mediterranee  se potpuno distancira od ove kampanje u kojoj se prikazuje slika snimljena dok su naši timovi spašavali ljude u nevolji na moru 9. juna", saopćila je ova organizacija na Twitteru.

Slika, objavljena na internetu i u dnevnim listovima, kako navodi nevladina organizacija, prikazuje migrante u čamcu sa crvenim spasilačkim prslucima i moto kompanije "Ujedinjene boje Benettona" u dnu, piše AFP.

Organizacija  SOS Mediterranee  napominje da se u svakom trenutku mora poštovati dostojanstvo preživjelih. "Ljudska tragedija iz Sredozemnog mora ne smije se nikada koristiti ni u kakve komercijalne svrhe", navodi se u saopćenju.

Humanitarna grupa je naglasila da ne daje saglasnost ni za kakvu komercijalnu upotrebu ovih slika. Benetton je na svom Twitteru objavio jednu fotografiju sa migrantima koju je snimila organizacija SOS Mediteran i jednu koja pripada italijanskoj novinskoj agenciji ANSA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije