Historijsko glasanje: Zastupnički dom opozvao Donalda Trumpa

0
Radiosarajevo.ba
Historijsko glasanje: Zastupnički dom opozvao Donalda Trumpa
Foto: EPA-EFE / Donald Trump

Iako još traje historijsko glasanje Zastupničkog doma američkog Kongresa o opozivu predsjednika SAD Donalda Trumpa, dostignut je prag dovoljan za opoziv, javlja CNN.

Opoziv je tražen pod optužbom da je Trump inicirao pobunu protiv američke vlasti u govoru njegovim pristalicama prošle sedmice prije nego što je rulja upala u Capitol Hill.

No, procedura je takva da ako obična većina od 435 zastupnika odobri optužbe, postupak se seli u Senat, gornji dom Kongresa, koji provodi suđenje. Za osudu u Senatu, kojim dominiraju republikanci, potrebne su dvije trećine senatora, što znači da najmanje 17 republikanaca u domu od 100 članova mora Trumpa smatrati krivim.

Zahtjev za smjenu, te za opoziv demokrate su uputile nakon napada Trumpovih pristaša na američki Capitol prošle sedmice, kada je živote izgubilo pet osoba, veliki broj je povrijeđeno, a na desetine uhapšeno.

Nancy Pelosi, čelnica Zastupničkog doma, započela je dvosatnu raspravu o članu o opozivu protiv Donalda Trumpa. 

Svoj je govor počela citirajući Abrahama Lincolna te je ustvrdila da Trump mora biti smijenjen jer predstavlja očitu prijetnju nacionalnoj sigurnosti. 

"Mora ići. On je jasna opasnost za naciju koju svi volimo", rekla je Pelosi. 

Tokom rasprave Trump je objavio saopćenje napisano u formi twita.

"Zahtjevam da ne bude NIKAKVOG nasilja, NIKAKVOG kršenja zakona i NIKAKVOG vandalizma. To nije ono za šta se zalažemo Amerika i ja", objavio je.

Prethodno je, prije rasprave o opozivu, u Predstavničkom domu izglasana rezolucija kojom se od potpredsjednika Mikea Pencea tražilo da aktivira 25. amandman kako bi većina u vladi smijenila Trumpa. Konačni rezultat glasanja je 223 za i 205 protiv.

No, Pence je to odbio.

U pismu Nancy Pelosi, čelnici Zastupničkog doma, naveo je da “ne vjeruje da je to u najboljem interesu naše nacije i sukladno našem Ustavu” te je pozvao Pelosi i Zastupnički dom da se zajedno usmjere na miran prijenos vlasti i inauguraciju novog budućeg predsjednika SAD-a Joea Bidena.

Inače, Predstavnički dom zasjedao je uz izuzetno jako osiguranje.

Nacionalna garda - undefined

Foto: EPA-EFE: Nacionalna garda

Podsjetimo, inauguracija Joea Bidena je 20. januara. No, demokrate su željele prije inauguracije opozvati Trumpa.

Zahtjev su bili podržali i neki republikanci.

"Ne može se zanemariti da je predsjednik Trump potaknuo ovu pobunu - kako na društvenim mrežama uoči 6. januara, tako i u svom govoru toga dana. Namjernim promicanjem neutemeljenih teorija koje sugeriraju da su izbori nekako pokradeni, predsjednik je stvorio zapaljivo okruženje dezinformacija", kazao je jučer republikanski zastupnik John Katko, osvrćući se na napad na Capitol Hill.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije