Danas glasanje u Zastupničkom domu, Trump oštro upozorio Bidena

3
Fena
Danas glasanje u Zastupničkom domu, Trump oštro upozorio Bidena
Foto: EPA-EFE / Donald Trump / Arhiva

Budući da se najmanje pet Republikanaca pridružilo pokušaju opoziva predsjednika Donalda Trumpa zbog napada na američki Capitol, Demokrate u Zastupničkom domu su spremni za historijsko glasanje koje će pokušati ukloniti predsjednika s funkcije.

S preostalih osam dana u Trumpovom mandatu, Zastupnički dom će danas glasati o članku o opozivu optužujući ga za poticanje pobune u govoru njegovim pristalicama prošle sedmice prije nego što je rulja upala u Capitol, prilikom čega je pet ljudi izgubilo život, piše Reuters, a prenosi FENA.

Demokrate će nastaviti sa svojim zahtjevom i glasati o opozivu nakon što je Pence u utorak navečer odbio da se pozove na 25. amandman američkog Ustava za uklanjanje predsjednika Trumpa sa funkcije.

"Ne vjerujem da je takav postupak u najboljem interesu naše nacije ili u skladu s našim Ustavom", rekao je Pence u pismu predsjednici Doma Nancy Pelosi.

Unatoč pismu, Dom je donio rezoluciju kojom je službeno pozvao Pencea da djeluje.

Konačni rezultat glasanja je 223 za i 205 protiv.

S druge strane, američki predsjednik Donald Trump izjavio je kako ga ne zabrinjava 25. amandman, koji omogućava njegovu smjenu i o kojem se uveliko govori nakon prošlosedmičnih nereda u Kongresu.

Tokom posjete saveznoj državi Teksas, Trump je posjetio zid koji je izgrađen na meksičkoj granici kako bi spriječio ulazak ilegalnih imigranata u zemlju.

Trump je i komentarisao društvene platforme koje su blokirale njegove profile, a rekao je kako je "sloboda izražavanja napadnuta kao nikada prije."

Osvrnuvši se i na rasprave o 25. amandmanu, koji dopušta potpredsjedniku da smijeni predsjednika ako nije u stanju da obnaša dužnost, Trump je, između ostalog rekao:

"25. amandman za mene predstavlja nula rizika. Ali ova će se stavka vratiti negativno na Joea Bidena i Bidenovu administraciju. Biden, pazi koje su tvoje želje."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije