Opoziv američkog predsjednika: Trump želi hitno suđenje u Senatu

Radiosarajevo.ba
 Opoziv američkog predsjednika: Trump želi hitno suđenje u Senatu
Foto: EPA-EFE / Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump zatražio je hitno suđenje o njegovom opozivu u Senatu, uslijed spora među demokratima i republikancima o tome kada bi ono trebalo početi.

Predstavnički dom američkog Kongresa u srijedu je izglasao opoziv Donalda Trumpa, međutim da bi američki predsjednik bio smijenjen, potrebno je suđenje u Senatu, koje je zakazano za iduću godinu.

Demokrate su odbile hitan postupak tvrdeći da Senat, u kojem većinu čine republikanci, odbija svjedoke i tvrde da neće održati pošteno suđenje.

Trump je na društvenoj mreži Twitter optužio demokrate da ne žele hitno suđenje jer nemaju nikakvih dokaza.

"Dakle, nakon što mi demokrate nisu omogućile uredan postupak u Domu, s advokatima, svjedocima, oni sada žele reći Senatu kako da vodi suđenje. Zapravo, nemaju nikakvih dokaza i neće se čak ni pojaviti. Želim hitno suđenje", poručio je Trump, prenosi BBC.

Glasanju u Predstavničkom domu, nad kojim kontrolu imaju demokrate, prethodila je tromjesečna istraga optužbi o tome da je Trump vršio pritisak na Ukrajinu da istraži njegove političke rivale i uskratio američku sigurnosnu pomoć i sastanak Bijele kuće. Istraga je dovela do optužbi po dva osnova - za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa.

Procedura opoziva američkog predsjednika pokrenuta je samo dva puta otkako je donesen Ustav SAD-a. Predsjednici Andrew Johnson (1868) i Bill Clinton (1998) oslobođeni su optužbi u Senatu, dok je Richard Nixson (1974) odstupio s dužnosti prije nego što je opozvan. Trump je treći američki predsjednik koji se suočava s procedurom opoziva u Senatu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije