Trkanjec: Opoziv Trumpa će pasti u Senatu, ovaj 'cirkus' mu može pomoći

Radiosarajevo.ba
Trkanjec: Opoziv Trumpa će pasti u Senatu, ovaj 'cirkus' mu može pomoći
Foto: EPA-EFE / Donald Trump

Vanjskopolitički analitičar Željko Trkanjec, urednik portala Euroactiv.hr koji djeluje pri Jutarnjem listu, kazao je u razgovoru za Radiosarajevo.ba da će "historijsko glasanje" za opoziv Donalda Trumpa najvjerovatnije završiti fijaskom u Senatu Sjedinjenih Američkih Država, gdje većinu imaju republikanci koji čvrsto stoje uz aktuelnog predsjednika. 

Šteta za demokrate 

Za opoziv predsjednika Trumpa, podsjetimo, izjasnilo se 230 zakonodavaca, protiv je bilo 197. Dvojica demokratskih kongresmena bili su protiv opoziva, a jedini neovisni kongresmen se priklonio demokratama.

Historijsko glasanje u SAD-u: Podržan opoziv Donalda Trumpa

Demokrate optužuju Trumpa da je zloupotrijebio dužnost zatraživši od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da pokrene istragu protiv Joea Bidena, bivšeg američkog potpredsjednika i vodećeg kandidata za nominaciju Demokratske stranke za predsjedničke izbore u SAD-u 2020. 

"Ja mislim da je cijela situacija više nego jasna. Ovo je sve skupa bio jedan cirkus kojem se silno protivila i predsjednica Kongresa Nancy Pelosi, jer je svjesna činjenice da u Senatu većinu imaju republikanci i da svi republikanci čvrsto stoje iza Trumpa. Tako da će opoziv pasti u Senatu u siječnju, i to je više nego jasno. Zato je ona teška srca pristala na to, svjesna činjenice da će cijeli taj proces nanijeti štetu demokratima. Jer je, naprosto, prekrio i njihovu kampanju i ostala pitanja vezana uz Trumpa, a koja se događaju u međuvremenu", govori Trkanjec. 

Po njemu, Trump će nastaviti destruktivnu politiku, posebno u domenu vanjske politike, gdje istaknuto mjesto zauzimaju odnos prema NATO-u, odnos prema Južnoj Koreji, gdje nije dogovoren sistem odbrane od Sjeverne Koreje, pa sve do trgovinskog sporazuma sa Kinom "o kojem još nema detalja". 

"U cijelom tom procesu, sve je palo u drugi plan zbog opoziva. To je na određen način Trumpu i koristilo. S druge strane, dodatno je mobiliziralo njegovo biračko tijelo. Jučerašnje ankete su kazale da oko 51 posto Amerikanaca ne podržava opoziv. Dakle, situacija je takva da će cijela ta priča završiti u Senatu. Tamo će proći vrlo brzo, jer je Senat pod potpunom kontrolom republikanaca. U međuvremenu, dogodio se čak jedna prijelaz demokrata na stranu republikanaca. Taj je demokrat jasno rekao da njegovo biračko tijelo ne podržava opoziv i da ga on ne može podržati. Trump ostaje 'na konju' do izbora, a demokrati su ovim, zapravo, izgubili", objašnjava sagovornik Radiosarajevo.ba

Iako je Kongres izglasao opoziv: Porasla podrška javnosti Trumpu

Izuzetno tanko

Štaviše, Trkanjec se slaže s ocjenama da bi cijeli događaj s opozivom mogao pomoći Trumpu da dođe do novog mandata!

"Da. Interesantna je bila jedna snimka NBC-a na kojoj su pitali Trumpove pobornike jesu li pročitali znameniti transkript Trumpa i ukrajinskog predsjednika Zelenskog. Svi su rekli da nisu! Čak iako je Trump cijelo vrijeme govorio: 'Sve piše u transkriptu, samo to pročitajte'. Dakle, njegovo biračko tijelo ne zanima što god se protiv Trumpa reklo. To njih samo jača. S druge strane, neopredijeljeni birači, oni koji donose izbore, nisu sretni tom pričom, jer je ta priča naprosto izuzetno tanka", veli Trkanjec, te zaključuje: 

"Onog trenutka kad se pojavila, ta priča je bila izuzetno tanka. Čak je većina američkih medija, i onih nesklonih Trumpu, napisala da je to 'izuzetno tanko', da je to nešto što što se događa u svim razgovorima američkih predsjednika. Sjetimo se samo situacije u Hrvatskoj, BiH, čak i danas, gdje Amerika nastupi kako nastupi. I ne samo Amerika. Velike sile tako nastupaju. Dakle, cijeli taj proces ide u korist Trumpu i daće mu pozicije da dobije izbore. Pri čemu, s današnje točke gledišta, mada je još uvijek rano procjenjivati, Trump ima izuzetne izglede da dobije drugi mandat", zaključio je Trkanjec.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije