Slučaj Trump: Šta je opoziv predsjednika SAD-a, kako se odvija i zašto se zahtjeva

Radiosarajevo.ba
Slučaj Trump: Šta je opoziv predsjednika SAD-a, kako se odvija i zašto se zahtjeva
Foto: EPA-EFE / Donald Trump

Predsjednički mandat Donalda Trumpa bi mogao završiti prije sljedećeih izbora. U toku je proces za opoziv Trumpa. U nastavku slijedi objašnjenje šta je opoziv ili impeachment i zašto Demokrate insistiraju na njemu.

Prema Ustavu Sjedinjenih Američkih Država, predsjedniku zemlje može biti uskraćen mandat opozivom u slučaju sudske presude, izdaje, koruptivnih radnji, prekršaja i zločina, objašnjava BBC.

Važno je naglasiti da je to politički proces, a ne pravosudni. Proces se odvija u dvije faze.

Počinje u Predstavničkom domu Kongresa gdje je potrebna prosta većina koja će podržati opoziv. U Predstavničkom domu najbrojnije su Demokrate.

Nakon toga se proces nastavlja u Senatu gdje se dešavaju saslušanja. Da bi se predsjednik opozvao, to mora podržati dvije trećine senatora u kojem većinu imaju Republikanci.

Inicijativa za opoziv Trumpa je uslijedila nakon što su ga politički protivnici optužili da je vršio pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodymyra Zelenskog, podsjeća BBC.

Od Zelenskog je navodno tražio da pronađe informacije štetne po eventualnog protukandidata na predsjedničkim izborima demokratu Joea Bidena i njegovog sina Huntera.

Hunter je radio za jednu ukrajinsku kompaniju kada je njegov otac bio potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

Tereti se i da je ucjenjivao Ukrajinu uskraćivanjem 400 miliona dolara (više od 689 miliona maraka) zbog isključivo lične političke koristi, a na štetu nacionalne sigurnosti.

Kako je naveo BBC, Ukrajina ovaj novac koristi u sukobu protiv Rusije.

Zahtjev za opoziv Trumpa je uslijedio krajem septembra nakon što je neimenovani obavještajni službenik - zviždač napisao pismo kojim je izrazio zabrinutost zbog onoga o čemu je američki predsjednik razgovarao sa svojim kolegom u Ukrajini.

Transkript telefonskog razgovora je pokazao da je Trump pozvao Zelenskog da dođe do kompromitirajućih podataka po Bidena i njegovog sina.

Poziv je uslijedio nakon što je je Trump blokirao finansijsku pomoć Ukrajini. Iz Bijele kuće sve negiraju.

Trump tvrdi da je pomoć koristio kao sredstvo pregovora i da je njegov odnos za Zelenskim "savršen".

Opoziv je nazvao "lovom na vještice".

Smatra da je prihvatljivo tražiti od Ukrajine da istraži, kako je rekao, korupciju, misleći na kompaniju u kojoj je radio sin bivšeg američkog potpredsjednika.

Republikanci kao argumente navode sljedeće: ukrajinski predsjednik je kazao da nije osjetio pritisak, Ukrajinci su bili svjesni da je pomoć uskraćena, pomoć je u konačnici omogućena.

BBC također podsjeća da je samo jedan predsjednik opozvan. Desilo se to 1868. godine Andrewu Johnsonu. Optužen je da je otpustio ratnog sekretara mimo volje Kongresa.

Richard Nixon je podnio ostavku 1974. godine nakon afere Watergate zbog koje je zahtjevan njegov opoziv.

Tražen je i opoziv Billa Clintona 1999. zbog toga što je, kako navodi BBC, lagao o aferi s Monikom Lewinsky. U Senatu je izostala podrška da Clinton bude opozvan.

Ako bi Trump bio opozvan, predsjedničku funkciju bi obnašao sadašnji potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Mike Pence, piše BBC.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije