Opasnost u svakom letu: Više od 126 aviona leti sa lažnim dijelovima

1
Radiosarajevo.ba
Opasnost u svakom letu: Više od 126 aviona leti sa lažnim dijelovima
Foto: Pexels / Avion/Ilustracija

Poznata, ali kontroverzna kompanija iz Velike Britanije je prodavala dijelove za mlazne avione na osnovu lažnih certifikata, piše Wall Street Journal, a prenosi New York Post.

Ti dijelovi motora su završili u najmanje 126 aviona širom svijeta.

Mnogi avioni poznatih avio-kompanija su ugroženi - American, Delta, United i Southwest kompanije su morale da povuku te avione iz upotrebe.

Ponovo se oglasio FK Sarajevo: Pročitajte važno saopćenje za navijače

Ponovo se oglasio FK Sarajevo: Pročitajte važno saopćenje za navijače

Nije poznato koliko dugo ti avioni lete sa lažnim falsifikatima, a ovu prevaru je prva otkrila jedna evropska avio-kompanija u junu ove godine.

Ova kompanija je osnovana 2015. godine u Velikoj Britaniji od strane Hoez Aleksandra Zamora. On ima 35 godina i porijeklom je iz Kolumbije.

Pronađeni ostaci nestalog američkog aviona F-35

Pronađeni ostaci nestalog američkog aviona F-35

Najveće američke avio-kompanije su tužile ovu kompaniju zbog profita na osnovu prevare, a sumnja se da je riječ o najmanje tri miliona dolara. Ova kompanija se prvi put susrela sa ovim problemom 21. juna kada je avio-kompanija iz Portugala prijavila da ima problem sa dokumentacijom oko malog dijela koji se zove prigušivač.

Prema njihovim navodima, taj dio je bio stariji nego što piše u papirima. Čak su tvrdili da je potpis falsifikovan.

U narednih 20 dana je ista avio-kompanija navela da postoji problem sa još 24 dokumenta. Utvrđeno je da su pomenuti dijelovi imali falsifikovane papire i tu je priča krenula da se razvija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije