Opasnost od dalje eskalacije na Bliskom istoku: Situacija u Siriji gora nego ikad

1
Anadolija
Opasnost od dalje eskalacije na Bliskom istoku: Situacija u Siriji gora nego ikad
FOTO: EPA / Ras al-Ayn, Syria

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Geir Pedersen rekao je u četvrtak, 30. maja, da je situacija u toj ratom razorenoj zemlji gora nego ikad.

"Ne vidimo status quo, vidimo pogoršanje situacije. A situacija u Siriji je gora nego ikad", rekao je Geir Pedersen na konferenciji za novinare nakon obraćanja Vijeću sigurnosti o situaciji na Bliskom istoku, te dodao:

"Znate, imali smo 13 godina rata i sukoba i nikada situacija nije bila tako loša kao danas, posebno kada je u pitanju ekonomija."

Saobraćajna nesreća u BiH: U sudaru četiri vozila u tunelu povrijeđeno više osoba

Saobraćajna nesreća u BiH: U sudaru četiri vozila u tunelu povrijeđeno više osoba

Sirija je u građanskom ratu od početka 2011. godine kada je režim Bashara al-Assada neočekivanom žestinom razbio prodemokratske proteste.

Pedersen je rekao da na sigurnosnu situaciju utiče ono što se dešava u Pojasu Gaze, upozoravajući da postoji "stvarna opasnost" od dalje eskalacije.

"Devet od deset stanovnika živi u siromaštvu, a oko 17 miliona ljudi treba humanitarnu pomoć. I povrh svega, nema apsolutno nikakvog napretka na političkom frontu", naglasio je Pedersen.

Upitan da li je frustriran zbog toga što članovi Vijeće sigurnosti "ne čine dovoljno" u borbi protiv rata, Pedersen je rekao da postoji "nedostatak spremnosti međunarodne zajednice da krene na kredibilan način kako bi mogli riješiti ova pitanja".

"I ovo, naravno, takođe utiče na sav posao koji radimo u Siriji, i kao što ste ispravno rekli, tokom 14 godina, napravili smo vrlo, vrlo mali napredak, a to je izuzetno uznemirujuće", poručio je Pedersen.

UN ima predanost sirijskom narodu, rekao je Pedersen na pitanje zašto još uvijek ostaje na svom položaju uprkos tome što "nije postignut napredak" u Siriji.

"Nikada ne možemo odustati i treba biti uporan. Morate biti strpljivi, ali morate biti sigurni da ćete stabilno ići ka mogućem rješenju. I mislim da je to moja dužnost i to je moj posao“, istakao je Pedersen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije