Opasnija od koronavirusa: Nepoznata upala pluća napala Kazahstan, 628 mrtvih u junu

J. M.
Opasnija od koronavirusa: Nepoznata upala pluća napala Kazahstan, 628 mrtvih u junu

Kineska ambasada u Nursultanu podigla je uzbunu: Nepoznata upala pluća, koja je daleko opasnija od koronavirusa, napala je Kazahstan. Međutim, kazahstanski mediji opisuju bolest kao normalnu upalu pluća. Ministarstvo zdravlja čak je izvještaj nazivalo lažnim vijestima, javlja kineski list "Global Times" .

Kineski dnevnik u petak je objavio detaljan izvještaj ambasade u Kazahstanu o navodno novoj bolesti. Prema navodima iz ambasade, epidemija se do sada fokusirala na regije Atyrau, Aktobe i Shymkent.

U cijeloj prvoj polovici 2020. godine od nove bolesti je umrlo više od 1.700 ljudi. Samo u junu je bilo 628 smrtno stradalih, uključujući i izvjestan broj kineskih državljana.

Prema kazahstanskoj novinskoj agenciji Kazinform, broj slučajeva upale pluća u glavnom gradu Nursultanu udvostručio se u odnosu na prethodnu godinu. U Nursultanu bi se dnevno hospitaliziralo do 200 ljudi. 

"U posljednje vrijeme oko 300 ljudi dnevno s dijagnosticiranom pneumonijom je dopremljeno u bolnice", piše Kazinform što ukazuje da nisu bez osnova priče o novoj bolesti upale pluća.

U svojoj izjavi kineska ambasada tvrdi da pneumoniju trenutno pregledava Kazahstansko ministarstvo zdravstva. Nova bolest ne bi trebala imati nikakve veze sa koronavirusom, barem nema trenutnih indicija, piše list.

"Podaci koje su objavili pojedini kineski mediji o novoj vrsti upale pluća u Kazahstanu nisu tačni", objavilo se Ministarstvo zdravstva Kazahstana.

Inače, Kazahstan je posebno pogođen virusom Covid-19 u regiji Srednje Azije. Prema službenim informacijama, do sada je zaraženo više od 54.000 ljudi, a više od 260 ih je umrlo. Od proteklog vikenda, javni život u zemlji bogatoj naftom opet je ozbiljno ograničen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije