Opasna infekcija koja se javlja kod pacijenata koji su preboljeli COVID

1
Radiosarajevo.ba
Opasna infekcija koja se javlja kod pacijenata koji su preboljeli COVID
Pixabay / Ilustracija

Uobičajeno rijetka infekcija, koja se naziva mukormikoza, ima visoku smrtnost, a neke bolesnike se može spasiti jedino uklanjanjem oka kako infekcija ne bi došla do mozga, javlja RTL.

Posljednjih mjeseci u Indiji je prijavljeno oko 9.000 takvih slučajeva kod pacijenata koji su se oporavili od COVID-a. Lkjekari kažu da postoji veza sa steroidima koji se koriste za liječenje kod zaraze koronavirusom. Dijabetičari su posebno izloženi riziku.

Ljekari su za BBC rekli kako se infekcija crnom gljivicom pojavljuje 12 do 18 dana nakon oporavka od COVID-a. Nakon porasta broja slučajeva, u 29 indijskih država proglasit će se epidemija.

Novootvoreni odjeli za liječenje pacijenata koji boluju od mukormikoze širom zemlje brzo se pune, kažu ljekari.

U državnoj bolnici Maharaja Yeshwantrao s 1.100 kreveta u središnjem indijskom gradu Indoreu, broj pacijenata skočio je s osam na sedam dana na čak 185!

Više od 80 posto pacijenata treba odmah operaciju, a šef bolničkog odjela za medicinu dr. VP Pandey kaže da je bolnica uspostavila 11 odjela s ukupno 200 kreveta za liječenje bolesnika s crnim gljivicama: "Ovaj porast broja pacijenata definitivno je bio neočekivan", rekao je. "Godinu dana ranije vidjeli smo jedan ili dva slučaja.".

Računao je da je samo u Indoreu bilo najmanje 400 pacijenata s tom bolešću.

"Infekcija crnim gljivicama postala je izazovnija od COVID-19. Ako se pacijenti ne liječe na vrijeme i pravilno, stopa smrtnosti može doseći i 94 posto. Troškovi liječenja su skupi, a vlada nestašica lijekova", rekao je dr. Pandey.

Ljekari kažu da je amfotericin B ili "amfo-B" protugljivična intravenska injekcija koja se mora davati svaki dan do osam sedmica pacijentima s dijagnozom mukormikoze, prenosi RTL.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije