COVID izvještaj za Sarajevo: Duplo više novozaraženih nego jučer, jedno umrlo

1
Radiosarajevo.ba
COVID izvještaj za Sarajevo: Duplo više novozaraženih nego jučer, jedno umrlo
Foto: EPA-EFE / Ilustracija (na slici nije prikazana bolnica u BiH)

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom (jučer smo imali 6 novih slučajeva), dok su se u istom periodu oporavile 32 osobe.

Od ovog broja novozaraženih, njih 11 odnosno 73,3 posto, pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Preminuo je jedan pacijent koji je bio zaražen ovim virusom.

Proteklog dana je obrađeno 412 testova na koronavirus, što znači da je bio pozitivan svaki 29 uzorak... jučer je, podsjetimo, na COVID bio pozitivan tek svaki 84 uzorak.

Kanton Sarajevo danas bilježi 341 aktivni slučaj COVID-19 infekcije. Ukupan broj zaraženih do sada je 52.378 a ukupan broj izliječenih je 50.773. Trenutno je 3.105 naših sugrađana u samoizolaciji.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 16, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 27. Trenutno je u KS hospitalizirano 77 osoba, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 27, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 50 pacijenata.

Na respiratoru su četiri pacijenta, i to dva na KCUS-u i dva u Općoj bolnici. U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koriste četiri pacijenta, a u Općoj bolnici njih šest. U protekla 24 sata sa hospitalizacije su otpuštene 2 osobe.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 138 pacijenata, od kojih je dva transportovano u Opću bolnicu, a šest na KCUS.

Na drive-in punktu za testiranje na Vrbanji uzet je 81 PCR test, dok na ostalim drive –in punktovima nije bilo PCR testiranja. Ukupan broj uzetih PCR briseva na punktovima i Covid-ambulantama je 250. Covid-pozivni centar je zabilježio 147 poziva, a obavljena su i 163 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije