Sjajne vijesti iz Sarajeva: Jučer testirana 461 osoba, pozitivan bio svaki 35 uzorak!

0
Radiosarajevo.ba
Sjajne vijesti iz Sarajeva: Jučer testirana 461 osoba, pozitivan bio svaki 35 uzorak!
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Opća bolnica Sarajevo

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je na koronavirus testirana 461 osoba, potvrđeno je 13 novozaraženih (što je svaki 35 uzorak!), a od COVID infekcije se oporavilo 35 osoba.

Tokom jučerašnjeg dana od posljedica koronavirusa preminule su tri osobe.

Od pomenutog broja novozaraženih, njih šest, odnosno 46,15 posto, pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno je u KS hospitalizirano 85 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 37, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 48 pacijenata.

Na respiratoru u KCUS-u je jedan pacijent. U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti u KCUS-u koristi pet pacijenata, a u Općoj bolnici njih šest.

U protekla 24 sata s hospitalizacije su otpuštene četiri osobe.

U COVID-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 116 pacijenata, od kojih su dva transportovana u KCUS i jedan u Opću bolnicu. Na drive-in punktu na Vrbanji uzeto je 45 PCR briseva, u Novom Gradu osam i u Semizovcu 14, dok na punktu na Ilidži u protekla 24 sata nije bilo dolazaka građana radi davanja uzorka. Ukupno su na drive-in punktovima i Covid-ambulantama uzeta 242 uzorka.Covid-pozivni centar je zabilježio 230 poziva, a obavljeno je i 168 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Kanton Sarajevo danas bilježi 380 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalaze 2.053 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.359 osoba zaraženih koronavirusom i 50.715 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 18, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 30.

Kako je i najavljeno, danas počinje vakcinacija zaposlenih u apotekama, prema dostavljenim prioritetnim spiskovima JU Apoteke Sarajevo i Farmaceutske komore za privatne apoteke.

Također, danas počinje vakcinacija stopostotnih ratnih vojnih invalida, prema usaglašenim spiskovima Ministarstva za boračka pitanja KS i Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

Tokom dana bit će vakcinisano i 20 osoba sa rijetkim oboljenjima, prema spisku Zavoda za javno zdravstvo KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije