Oni su najveća Putinova noćna mora i otkrili su planove: "Spremni smo za 11. septembar"

2
Radiosarajevo.ba
Oni su najveća Putinova noćna mora i otkrili su planove: "Spremni smo za 11. septembar"
Foto: The Times / Ukrajinski partizani

Čim je pala noć i policijski sat stupio na snagu, u civilu su napustili svoje domove. Izbjegavajući ruske patrole te krećući se brzo, ali tiho, okupili su se kod tajnog spremišta oružja.

Ova je grupa ukrajinskih partizana s juga zemlje na sastajalište došla znajući da će misija na koju će uskoro poći biti najodvažnija koju su dotad poduzeli te jednog od njih vjerojatno koštati života.

Partizani prije nisu otkrivali detalje svoje operacije jer bi se njihove obitelji zbog toga mogle naći u opasnosti, no ovaj su puta pristali susresti se s novinarima The Timesa, piše Jutarnji, kako bi poslali poruku onima koji predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu pomažu organizirati lažni referendum u Hersonskoj oblasti ne bi li ta regija idućeg mjeseca postala dijelom Rusije.

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

"Dečki s juga se pripremaju za 11. septembar", rekao je "Odmetnik", 34-godišnji bivši obavještajac koji obučava i vodi partizanske odrede diljem Ukrajine.

"Znamo ko su izdajice. Znamo sve osobe koje pomažu Rusima. Veliko iznenađenje i mnogo darova čekaju ih prije tog datuma", dodao je.

Nova eksplozija na Krimu: Rusi hitno otputovali

Nova eksplozija na Krimu: Rusi hitno otputovali

Neki od tih poklona već su uručeni. Volodimir Saldo, čovjek koje je Kremlj postavio na čelo Hersonske oblasti, ovog je mjeseca otrovan te trenutno leži u komi. Vitalij Gur, ruski dužnosnik u Novoj Kahovki, ubijen je nedaleko od svog stana. Druge suradnike Rusa partizani su napali auto-bombama i granatama.

Partizani koji djeluju na sjeveru zemlje pripremaju se za moguće nove napade Rusa koje bi ovi mogli pokušati realizirati na Dana neovisnosti Ukrajine koji se obilježava 24. augusta. Toga će se dana ujedno obilježiti i šest mjeseci od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Nezavisni bjeloruski mediji pišu da se u toj zemlji kod granice s Ukrajinom okupljaju raketni sistemi i borbeni helikopteri, a partizani vjeruju da će se Bjelorusija uključiti u rat kako bi pomogla ratovanjem iscrpljenim ruskim snagama.

Za sada su partizani s juga Ukrajine najaktivniji. Dvadesetosmogodišnjak poznat pod pseudonimom "Pećinski čovjek" najnoviji je član postrojbi koje kod Hersona i Zaporižje izvode atentate te špijuniraju i sabotiraju ruske snage. "Pećinski čovjek" ima svjetlu kosu, ratničku bradu i usredotočene zeleno-plave oči. Da uza sebe nema štake, ne bi se mogao kretati. One ga podsjećaju da je prije nekoliko sedmica tokom jedne akcije skoro izgubio život.

Njegova je jedinica jednog dana u četiri ujutro uzela svoje kalašnjikove te dijelove za tri laka ručna raketna bacača (RPG) te mitraljez i krenula prema ruskom komandnom centru u jednom zabačenom selu. Snimali su ga više od sedam dana te doznali gdje se nalaze stražari, gdje spavaju zapovjednici te kako ga je najbolje napasti. "Kako je iz tog sela otišlo gotovo 80 posto stanovnika, Rusi su se udomaćili i slobodno kretali", rekao je "Pećinski". Oni Ukrajinci koji su ostali u selu su informacije o kretanjima agresora redovno davali ukrajinskim vojnicima i partizanima. "Opušteno su se šetali, nisu bili spremni za borbu", dodao je "Pećinski".

Partizani su im se približili sporo. Tri su kilometra prevalili za otprilike četiri sata. Zaobišli su mine i barikade. Borac na mitraljezu ostao je iza kako bi pružio potporu onima koji su krenuli na kuću u kojoj su spavali ruski zapovjednici. Tri partizana naoružana raketnim bacačima zauzeli su pozicije oko kuće. Svaki je svoj bacač uperio u jedan prozor kuće. Od nje su bili udaljeni oko 45 metara. "Za ovu kuću, bilo je više nego dovoljno. Svako je ispalio jednu raketu, a jedan dvije. Ukupno smo ih pogodili s njih četiri. Sve smo raznijeli", rekao je "Pećinski" s dozom zadovoljstva.

Ruski stražari koji su se našli u blizini kuće zadobili su ozljede glave te su se polako udaljili od kuće. Drugi su skočili u zaklon. Nakon toga je izbila pucnjava. "Jedan je Rus shvatio odakle pucamo te u mene i još jednog partizana uperio RPG. Od njega smo bili udaljeni oko 54 metra. U tom je trenutku naš čovjek sa strojnicom otvorio vatru. Pogodio je raketu u RPG-u", rekao je "Pećinski".

Raskrinkana ruska prevara: 'Ta priča nema smisla. Pa pogledajte snimke s mjesta napada'

Raskrinkana ruska prevara: 'Ta priča nema smisla. Pa pogledajte snimke s mjesta napada'

Njegovi su se suborci nakon toga nasmijali jer znaju što se dogodilo. "Od tog su Rusa ostale samo noge. Da, nama je to smiješno jer je svaka ruska smrt užitak. Ovo je i priča o sreći. Taj s mitraljezom mi je spasio život. Stalno mu to govorim. On je moj anđeo čuvar", rekao je "Pećinski".

Rusi su se povukli kako bi se regrupirali, što su partizani iskoristili kako bi se povukli. Ovaj su puta izabrali drugu rutu i tada im je nestalo sreće koju su imali tokom ranijeg napada. Dok su se povlačili, eksplodirala je mina koja je bila postavljena na tom području i ozbiljno ozlijedila "Pećinskog". Rusi su tada doznali gdje se nalaze ukrajinski partizani i otvorili vatru na njih. Ukrajinci su nastojali sanirati ozljede koje je zadobio "Pećinski", no nisu ih uspjeli zaliječiti dovoljno da može sam hodati. "Iz jedne su mi noge virile kosti. Nismo imala nosila pa su mi pod tur stavili nešto odjeće i vukli me još barem tri kilometra", rekao je "Pećinski".

Partizani su se nakon spomenute akcije povukli u sigurne kuće i glumili obične civile. "Pećinski" je u jednoj od tih kuća proveo sedam dana, a Ukrajinci koji su brinuli o njemu spasili su ga od infekcije i gangrene.

Ukrajinski partizani svoje akcije koordiniraju s Glavnom obavještajnom upravom Ministarstva obrane Ukrajine (GUR). Daju joj informacije s terena te sugeriraju kada i kako napasti ruske snage i položaje. Partizani su uključeni i u napade raketnim bacačima HIMARS i u specijalne akcije iza neprijateljskih linija. Dali su doprinos i nedavnim napadima na Krimu.

Zelenski: Neće biti pregovora ako Rusija održi referendume o odcjepljenju

Zelenski: Neće biti pregovora ako Rusija održi referendume o odcjepljenju

GUR se za sukob s Rusijom priprema već godinama, ukrajinske su civile za moguću invaziju počeli pripremati u decembru 2021. godine. GUR u tri mjeseca koji su prethodili ratu u Ukrajini obučio nebrojeno mnogo civila. Objasnio im je kako koristiti oružje, liječiti ozlijeđene, špijunirati Ruse i rukovati eksplozivom. The Times piše da su ta ad hoc predavanja i tečajevi Ukrajini pomogli da na samom početku rata obrani sjeverni dio zemlje.

"Odmetnik" je tako tada bio zadužen za krađu ruskih oklopnih vozila i predavanje istih ukrajinskoj vojsci. Za tu je svrhu oformio bataljun od 100 boraca - 50 Ukrajinaca i 50 stranaca. Oni su Ruse napadali dok su se odmarali i odvajali ih od njihovih vozila. Dok su ti napadi trajali, grupa od 15 automehaničara i vozača krala bi ruska vozila.

"Imam borca kojeg zovemo Rambo", rekao je "Odmetnik". "On bi skočio na rusko vozilo u pokretu, otvorio njegova vrata, izbo vozača, izbacio ga iz vozila, uzeo njegov pištolj, ustrijelio zapovjednika, sjeo za volan vozila i dovezao ga do nas. Sve bi se to dogodilo za vrijeme borbe."

"Odmetnikov" je bataljon tokom prva dva mjeseca rata ukrao 12 ruskih vozila.

Partizani jedinice stvaraju na temelju znanja koje osobe već imaju, a "Odmetnik" kaže da su inspirirali i strane iskusne borce da im se pridruže.

"Naš je posao da svim Rusima i njihovim prijateljima koji se nalaze na teritoriju Ukrajine kažemo da ćemo ih pronaći i ubiti", rekli su partizani koji su razgovarali s Timesom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije