Ruski mediji pišu: U eksploziji auta ubijena kćerka čovjeka kojeg zovu "Putinov mozak"

2
Radiosarajevo.ba
Ruski mediji pišu: U eksploziji auta ubijena kćerka čovjeka kojeg zovu "Putinov mozak"
Foto: Twitter / Poginula Darja Dugina

Darja Dugina, kćerka utjecajnog ruskog filozofa Aleksandra Dugina, poginula je u subotu kada je automobil u kojem je putovala eksplodirao u moskovskoj regiji, objavili su ruski mediji.

"Kada je Dugina skrenula na autocestu Mozhaiskoye u blizini sela Bolshiye Vyazemi, došlo je do eksplozije, automobil se odmah zapalio", rekao je Andrej Krasnov, čelnik društvenog pokreta Ruski horizont.

"Plamen ju je potpuno progutao. Izgubila je kontrolu jer je vozila velikom brzinom i odletjela na suprotnu stranu ceste", dodao je Krasnov, a prenosi CNN.

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Slike nakon eksplozije počele su kružiti ruskim društvenim mrežama, a vidi se da prikazuju vozilo u plamenu uz rub ceste i smrskane dijelove automobila razbacane po okolini. 

Čini se da snimka objavljena na Twitteru prikazuje Dugina kako šokirano gleda kako hitna pomoć stiže na mjesto zapaljene olupine vozila. No, ona nije neovisno provjerena.

Krasnov je rekao da Duginu osobno poznaje i da je automobil u kojem je putovala pripadao njezinom ocu. Vjerovao je da je Aleksander bio prava meta eksplozije, ili možda oboje.

"To je auto njenog oca", rekao je Krasnov. 

Prema ruskom mediju 112, trebali su se vratiti s događaja u subotu navečer u istom automobilu prije nego što je njen otac u posljednji trenutak donio odluku da putuju odvojeno od svoje kćeri.

[twitter]https://twitter.com/nexta_tv/status/1561110952619245568[/twitter]

Stariji Dugin krajnje je desničarski ruski pisac i ideolog, kojemu se pripisuje da je bio arhitekt ili "duhovni vodič" ruske invazije na Ukrajinu. Tvrdi se da ima značajan utjecaj na ruskog predsjednika Vladimira Putina i često ga se opisuje kao "Putinov mozak".

Dugina je rođena 1992. godine i studirala je filozofiju na Moskovskom univerzitetu.

U martu 2022., Ured za kontrolu inostrane imovine Ministarstva finansija SAD-a (OFAC) sankcionirao je Duginu zbog njezina doprinosa članku na web stranici United World International (UWI) u kojem se sugerira da će Ukrajina "propasti" ako bude primljena u NATO. Dugina je bio glavni urednik UWI-a.

Šef samoproglašene, prokremaljske Narodne Republike Donjeck, Denis Pushilin, napisao je na svom Telegram kanalu da je Daria Dugin ubijena i okrivio ukrajinsku vladu.

"Gadni zlikovci! Teroristi ukrajinskog režima, pokušavajući eliminirati Aleksandra Dugina, digli su u zrak njegovu kćer... U autu. Blažena uspomena na Darju, ona je prava Ruskinja!", napisao je, prenose 24sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije