Omiljeni otok bogatih i slavnih poput ratne zone: "Ovdje je i more umrljano krvlju"

1
Radiosarajevo.ba
Omiljeni otok bogatih i slavnih poput ratne zone: "Ovdje je i more umrljano krvlju"
Foto: Pixabay / Plaža na otočju Turks i Caicos

Samo nekoliko sati nakon što je prijatelju oduševljeno poslao poruku kako je pronašao najljepšu plažu na svijetu, američki turist Kent Carter već je ležao mrtav.

Carter, vojni veteran i zagovaratelj rasne jednakosti, početkom mjeseca je stigao iz Sjeverne Virginije sa svojom djevojkom Aloniom Williams kako bi na Karibima proslavili njegov 40. rođendan. Dok su se vraćali u luksuzni Ritz Carlton, u kojemu se noćenje plaća 850 funti (oko 1.900 KM), našli su se pod kišom metaka narko bande. Meta napada bio je njihov vozač.

Britanski Daily Mail uspio je pronaći čovjeka koji je svemu svjedočio: "Bilo je kao u filmu. Samo su ga probušili mecima i auto je sletio s ceste. Bio je to ciljan napad, ali ih nije bilo briga tko je još u autu. Čuo sam da je Amerikanac umro pokušavajući zaštititi svoju djevojku, a njihov vozač je dugovao novac jednoj od bandi."

Preminuo je Velibor Džarovski, kontroverzni 'kralj fudbala' bivše Jugoslavije

Preminuo je Velibor Džarovski, kontroverzni 'kralj fudbala' bivše Jugoslavije

Surova je to realnost otočja Turks i Caicos gdje se mora miješaju s oružjem, mecima i krvlju. "Epidemija" nasilja bandi u ovom britanskom prekomorskom teritoriju uzela je maha.

"Svi su uplašeni onim što vide, oružja je posvuda, a ljudi se boje izaći. To je zastrašujuće", dodaje svjedok.

Alonia je iz svega izašla s lakšim ozljedama, a šokantna Carterova smrt potaknula je raspravu o zapanjujućem porastu broja ubistava koja se događaju na ovom inače idiličnom otočju. Samo ove godine poginule su 24 osobe, a trenutna stopa ubistava na otočju je 45,5 na 100 hiljada stanovnika. Svake godine tamo stigne oko milion turista, najviše iz SAD-a pa je američki State Department nakon tragičnog događaja podigao nivo sigurnosti za posjetitelje Turks i Caicosa, a turiste pozvao na povećan oprez. Rat lokalnih bandi i kriminalaca prijeti opstanku ove luksuzne turističke destinacije koju su posjetili Bill Gates, Kardashiani, David i Victoria Beckham i reper Drake, piše Jutarnji.

Nakon molbe za pomoć guvernera Nigela Dakina, stigla su 24 britanska detektiva za borbu protiv bandi. Situacija je toliko ozbiljna da je prvi odred policajaca koji je početkom prošlog mjeseca stigao iz Londona čak zamoljen da zbog nivoa opasnosti ostane u svojim sobama.

Iako su otoci Turk i Caicos samouprava, Ujedinjeno Kraljevstvo je odgovorno za zakon i red pa neki mještani zbog loše reakcije policije predlažu potpuno odvajanje. Bivši premjer Galmo Williams bio je oštriji.

"Ako se prisjetimo zadnjih 15 godina, svaku instituciju, vlade koje dolaze i odlaze, uništila je britanska vlada što me tjera da vjerujem da je njihova namjera spriječiti nas da odrastemo", komentirao je i dodao kako je na otočju da odluči "koliko dugo želi trpjeti jednostrani odnos."

Osim britanskih snaga, na otočje su stigli službenici s Bahama, a uskoro će im se pridružiti i kolege s Jamajke i Barbadosa. Sve kako bi zaustavili krvoproliće koje bi moglo uništiti turističko carstvo vrijedno 500 miliona funti. Tim više što je ovo odmorište nominirano za tri nagrade "Word Travel Awards" u kategorijama vodeće odredište na plaži, vodeće odredište na otoku i najromantičnije odredište.

Plaža Grace Bay duga 19 kilometara smatra se najljepšom na svijetu, no tragični događaji već su potaknuli turiste da svoje rezervacije ipak prebace na neku drugu lokaciju.

Uskoro se očekuje i policijska jedinica Ujedinjenog Kraljevstva koja će obučavati lokalne policajce koji su česta meta napada, a uz to su i slabo naoružani u odnosu na bande koje se koriste vrhunskim vojnim oružjem.

Rastući val kriminala povezuje se s priljevom haićanskih ilegalnih imigranata koji se natječu za teritorij Jamajčanima, a nitko se ne želi odreći svog teritorija na kojem prodaje drogu i drugu krijumčarenu robu poput cigareta. Ti imigranti žive u vrlo lošim uvjetima – u istoj sobi ponekad živi dvanaestero njih, objekte dijele s kokošima i kozama.

Nasilje je eskaliralo početkom aprila nakon smrti dvojice šefova bandi zbog čega se struktura moći bandi morala popunjavati.

"Upotrebom vojnog oružja, velika većina ubistava u septembru bila je ciljana i povezana s ovom sve većom i sada ohrabrenom bandom koja pokušava ukloniti one za koje vjeruju da su im konkurencija u krijumčarenju droge i oružja", objašnjava guverner Dakin.

Njegovu zabrinutost dijele mještani Turks i Caicosa, a bivši vojnik i britanski iseljenik John Galleymore komentirao je da zajednica iseljenika želi vidjeti više policije na ulicama kako bi se povećala sigurnost.

"Konzultanti taktičke policije koji su poslani pomoći će lokalnim policajcima Turksa i Caicosa u tekućim operacijama, pogotovo zato što su neke od ovih bandi naoružane teškim vojnim oružjem, što je nešto s čime se policija ovdje rijetko suočava", vjeruje.

Tina Wolfe (61) slaže se da bi policija trebala činiti više.

"Svako zna gdje su loši dečki, ali loši dečki ne izlaze iz Dockyarda ili Five Caysa, oni ostaju gdje jesu i tjeraju druge da rade njihov posao umjesto njih, a rijetko ih viđate vani. Znaju da su tamo sigurni i zaštićeni", govori i nastavlja:

"Ovdje nema mogućnosti za djecu, a plaće su oko sedam dolara na sat. Tako da ako imate opciju raditi ili za gangstere prodavati drogu, nije teško vidjeti tko pobjeđuje."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije