Najjeftinije državljanstvo nude Karibi, špansko među najskupljim

Radiosarajevo.ba
Najjeftinije državljanstvo nude Karibi, špansko među najskupljim
Informacija da je Izrael dodijelio državljanstvo ruskom milijarderu Romanu Abramovichu, vlasniku fudbalskog kluba Chelsea, koji se našao u neugodnoj situaciji zbog odlaganja produženja britanske vize, otvorila je temu prodaje i kupovine pasoša.

U svijetu postoji dvadesetak država, uključujući i nekoliko iz EU, koje bogatašima poput Abramovicha omogućavaju stjecanje državljanstva, ali po određenoj cijeni, odnosno putem programa “državljanstvo u zamjenu za investiciju” (citizenship-by-investment, tj. CIP).

Za siromašnije zemlje takvi programi mogu predstavljati pravu blagodet, mogu ih izvući iz dugova i čak postati najveći izvozni proizvod: Međunarodni monetarni fond procenjuje da je BDP karipskih ostrva Sent Kits i Nevis u 2014. porastao za 14 posto zahvaljujući CIP programu.

Srbijanski portal Blic.rs objavio je listu zemalja koje praktiviraju CIP program.

Pet karipskih zemlja nude najpoznatije i najjeftinije programe CIP (državljanstvo za investicije), koje često omogućavaju ulazak u EU bez viza. Da bi privukle investitore koji će doprinijeti obnovi poslije prošlogodišnjih uragana, snizile su cijene.

Sent Kits i Nevis nude pasoš u zamjenu za donaciju fondu pomoći žrtvama uragana u iznosu od 150.000 dolara. Antigva, Barbuda i Granada daju državljanstvo za investiciju od 100.000 dolara, baš kao i Sveta Lucija i Dominika.

Gotovo polovina članica EU nudi neku vrstu programa za dobijanje boravka ili državljanstva u zamjenu za investicije. Visoko cijenjeni pasoš EU uglavnom omogućava putovanje bez vize u 150-170 zemalja.

Za malteško državljanstvo potrebno je donirati 675.000 eura u fond za nacionalni razvoj i kupiti nekretninu u vrijednosti od 350.000 eura. Na Kipru treba uložiti dva miliona eura u nekretninu, akcije, državne obveznice ili kiparske kompanije (mada je poslije kritika najavljeno da će broj novih pasoša biti ograničen na 700 godišnje)

malta_pasos_pixsabay8.jpg - undefined

Foto:Pixabay: Malta/Ilustracija

Za boravak u Bugarskoj potrebna je investicija od 500.000 eura, a ulaganje milion eura tokom dvije godine i godina dana boravka omogućavaju dobijanje državljanstvo po hitnom postupku.

Grčka, Letonija, Španija - Investitori stječu pravo boravka, pri čemu, obično poslije pet godina, dobijaju državljanstvo, uz provjeru znanja jezika i drugih testova - za 65.000 u Letoniji (ulaganje u kompanije), 250.000 eura u Grčkoj (nekretnine) i 350.000 eura ili 500.000 eura (nekretnina ili manji poslovni investicioni fond) ili 500.000 eura u Španiji (nekretnina, plus morate da sačekate 10 godina da biste mogli da zatražite državljanstvo).

seville_pasos_pixabay.jpg - undefined

Foto:Pixabay: Seville / Ilustracija

Tajland nudi pakete “elitnog boravka” u trajanju do 20 godina, koji koštaju 3.000-4.000 američkih dolara godišnje.

Američka viza EB-5, naročito popularna među kineskim investitorima, košta između 500.000 i milion dolara, zavisno od vrste investicije i obezbjeđuje zelenu kartu, uz mogućnost dobijanja državljanstva.

Australija, Novi Zeland, Kanada - Kanada daje boravak u zamjenu za ulaganje milion kanadskih dolara u “inovativne startap kompanije”, Australija zahtjeva ulaganje od 1,5 miliona australijskih dolara (750.000 američkih dolara) i bogatstvo u neto vrijednosti od 2,5 miliona australijskih dolara (1,8 američkih dolara) u zamjenu za dobijanje boravka, uz mogućnost stjecanja državljanstva, a Novi Zeland investicije u iznosu od deset miliona novozelandskih dolara (sedam miliona američkih dolara).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije