17,5 tona / SAD: FBI drži deset Balkanaca na brodu s kokainom vrijednim 2 milijarde KM

26. 06. 2019. u 12:05:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 33

"Neko će morati da plati za to što je zaplijenjeno 17,5 tona kokaina. Neko će zbog ova morati da umre. Sigurno postoji nekoliko osoba koje će šefovi okriviti za propast posla i oni će morati da plate glavom".

Ovako je za američke medije bivši visoki čelnik DEA Pedro Janer komentarisao rekordnu zapljenu kokaina u Filadelfiji, ističući zabrinutost za živote muškaraca među kojima ima ljudi sa ovih prostora, a koji su pali u akciji i priznali da su bili dio međunarodnog lanca krijumčarenja narkotika, piše Blic.

Rekordna pošiljka kokaina težine 17,5 tona, koja je prema dosadašnjim informacijama krenula iz Perua ka Evropi, tačnije Holandiji, presretnuta je u Filadelfiji, kada je tamošnja policija primijetila anomalije na sedam brodskih kontejnera.

Prvog dana otkriveno je 16,5 tona ovog bijelog praha i uhapšena su dva člana posade od kojih je jedan Crnogorac Ivan Đurašević, odmah priznao da je za posao utovara dobio 50.000 dolara.

Njegov kolega koji je također uhapšen tvrdio je da ga je za posao vrbovao Đurašević.

Narednih dana policija je pronašla još tonu kokaina dobro sakrivenu na teretnjaku "MSC Gajan", a broj uhapšenih se konstantno povećava.

Lisice su stavljene i Bošku Markoviću (37), Aleksandru Kavaji (25) i Nenadu Iliću (39).

U međuvremenu, tamošnje vlasti odlučile su da će pet članova posade uključujući i Crnogorca ostati u pritvoru do početka suđenja.

Pored toga, agenti Američkog federalnog istražnog biroa (FBI) ograničili su kretanje desetorici crnogorskih državljana koji se nalaze na brodu u Filadelfiji.

Osim četvorice uhapšenih, zabranu napuštanja broda dobili su i ostali pomorci iz Crne Gore.

FBI ih u ovom trenutku ne tereti za krijumčarenje 16 tona kokaina, ali su saslušavani u okviru istrage i od njih su uzeti uzorci DNK-a.

Njihov status će biti poznat nakon vještačenja narkotika.

NEMA KOMENTARA