Marihuana i dalje najpopularnija, ali kokain sve dostupniji u Evropi

Anadolija
Marihuana i dalje najpopularnija, ali kokain sve dostupniji u Evropi

Agencija Evropske unije koja nadgleda upotrebu nedozvoljenih droga objavila je da kokain postaje sve dostupniji na starom kontinentu.

Evropski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) u izvještaju, objavljenom u četvrtak na društvenim mrežama, naglasio je da crni internet i šifriranje pomažu malim bandama i pojedincima da neprimjetno prodaju droge.

Agencija ističe da su vlasti identificirale “pozivne centre za kokain“, koji koriste kurire koji pružaju brzu i prilagodljivu dostavu.

EMCDDA, čije je sjedište u Lisabonu, navodi da se vlasti bore protiv toga, što pokazuje podatak da je količina kokaina zaplijenjenog u Evropi dostigla rekordne količine.

Rekord u EU: Zaplijenjeno čak 140 tona kokaina

Tako je u 2017. godini, prema posljednjim dostupnim podacima za cijelu godinu, zaplijenjeno je 140 tona kokaina. To je skoro dvostruko veća količina u odnosu na onu koja je u Evropi zaplijenjena prethodne godine.

Uprkos rastu dostupnosti kokaina, marihuana je i dalje najčešće korišćena nedozvoljena droga u Evropi.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije