Prva reakcija šefa NATO-a o ulasku Finske i Švedske u Alijansu

1
Fena
Prva reakcija šefa NATO-a o ulasku Finske i Švedske u Alijansu
FOTO: AA / Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

Finska i Švedka bit će u prilici da se brzo pridruže NATO-u ukoliko se odluče da zatraže članstvo u zapadnom vojnom savezu, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u četvrtak.

"Ukoliko odluče da podnesu molbu, Finska i Švedska bit će srdačno dočekane, i ja očekujem da se taj proces odvija brzo", izjavio je Stoltenberg novinarima u Bruxellesu, dodajući da je planirao razgovarati s finskim predsjednikom tokom dana.

Kazao je kako je uvjeren da bi se aranžmani trebali pronaći za prelazni period imeđu podnošenja molbe i zvanične ratifikacije u parlamentima svih 30 članica NATO-a.

Evropske države započinju nadlijetanje BiH radi posmatranja potencijalnih vojnih aktivnosti

Evropske države započinju nadlijetanje BiH radi posmatranja potencijalnih vojnih aktivnosti

"Uvjeren sam da ima puteva da se premosti taj prelazni period na dovoljno dobar način koji radi u korist i Finske i Švedske", kazao je Stoltenberg.

Rusija, s kojom Finska dijeli 1.300 kilometara dugu granicu, saopćila je da će razmjestiti nuklearno oružje i hipersonične rakete u svojoj baltičkoj enklavi Kalinjingrad ukoliko Finska i Švedska odluče da se pridruže NATO-u, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije