Finska ministrica o mogućem ulasku u NATO: Čini se da su građani odlučili

5
Finska ministrica o mogućem ulasku u NATO: Čini se da su građani odlučili
Foto: EPA-EFE / Tytti Tuppurainen

Finska ministrica za europske poslove Tytti Tuppurainen govorila je za Sky News iz Velike Britanije o izgledima Finske za pridruživanje NATO-u. Govoreći iz Helsinkija, rekla je da je sada došlo do duboke promjene u odnosima između Rusije i Finske, što ju žalosti.

Gledateljima je rekla:

"Čini se da su se građani Finske već odlučili i postoji velika većina za članstvo Finske u NATO-u.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Naravno, to nije sve. Mi smo parlamentarna demokracija pa o tome trebamo raspravljati u našem parlamentu. U ovom trenutku rekla bih da je vrlo vjerojatno, ali odluka još nije donesena."

Ona je postupke Rusije opisala kao "brutalni" rat u Ukrajini i "poziv na buđenje za sve nas". Što se tiče neprijateljske retorike koja izlazi iz Rusije u pogledu mogućnosti da Finska i eventualno Švedska uđu u NATO, rekla je:

"Svaka država ima pravo na vlastite sigurnosne aranžmane. Stoga moramo biti vrlo, vrlo oprezni kako ne bismo ograničili vlastiti manevarski prostor zbog vanjskih čimbenika. Dakle, što god Rusija govori, mi to naravno čujemo, ali donosimo vlastite odluke na temelju svojih interesa i naših uslova, našeg razmatranja cjelokupne situacije."

Upitana o tome koliko brzo bi Finska mogla postići članstvo u NATO-u, rekla je "privremeno razdoblje između podnošenja zahtjeva za članstvo i postajanja stvarnom članicom može postati jako gadno. Stoga mislim da je u najboljem interesu svih nas da proces prijave bude što brži."

O izgledima buduće ruske ekspanzije na zapad, rekla je:

"Vidjeli smo što je u stanju učiniti Rusija, što je u stanju učiniti Vladimir Putin. On je nemilosrdan diktator i želi vratiti godine bivše sovjetske Rusije, a mi ne možemo dopustiti da se to dogodi. Dakle, moramo učiniti ono što trebamo učiniti, kao zapadne zemlje, kao branitelji liberalnih vrijednosti i liberalne demokracije, i moramo djelovati ujedinjeni, i moramo izolirati Rusiju."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije