Rusi ljutito zaprijetili zbog Švedske i Finske: "Ravnoteža se mora uspostaviti"

6
Anadolija
Rusi ljutito zaprijetili zbog Švedske i Finske: "Ravnoteža se mora uspostaviti"
Foto: EPA-EFE / Dmitrij Medvedev

Dmitrij Medvedev, bivši predsjednik Ruske Federacije i aktuelni zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti, upozorio je u četvrtak da se o statusu Baltika bez nuklearnog oružja neće moći razgovarati ukoliko Finska i Švedska uđu u NATO savez, prenosi Anadolu Agency (AA).

U članku objavljenom na njegovom Telegram kanalu, Medvedev je istakao da će, kada se dvije zemlje učlane u alijansu, Rusija imati još dva "zvanično registrovana" protivnika, a dužina kopnenih granica alijanse s Rusijom će se više nego udvostručiti.

On je rekao da Rusija mora reagovati bez emocija i hladne glave. Kako je kazao, zemlja treba ojačati graničnu liniju s NATO-om, pojačati kopnene snage i sistem protivvazdušne odbrane i rasporediti mornaricu u Finskom zaljevu.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

"U ovom slučaju više neće biti moguće govoriti o bilo kakvom statusu Baltika bez nuklearnog naoružanja - ravnoteža se mora uspostaviti. Rusija do danas nije poduzimala takve mjere i nije ni namjeravala", poručio je Medvedev.

Medvedev je rekao da nije relevantno povezivati prijem Švedske i Finske u NATO sa situacijom u Ukrajini, jer su dvije zemlje razmatrale ulazak u NATO i prije nego što je počeo sukob u Ukrajini.

"Mi s ovim državama nemamo teritorijalne sporove kao s Ukrajinom. Stoga je cijena takvog članstva za nas drugačija", dodao je Medvedev, što znači da bi prijem Ukrajine u NATO mogao dovesti do direktnog sukoba između Rusije i NATO-a ukoliko bi Ukrajina pokušala da povrati Krim koji je anektirala Moskva.

Medvedev je takođe ukazao da je javno mišljenje o prijemu u NATO u Finskoj i Švedskoj podijeljeno uprkos maksimalnoj propagandi. Smatra da bi njihovo članstvo u NATO-u svijet učinio opasnijim.

"Niko razuman ne želi veće cijene i poreze, povećane tenzije duž granica, iskandere, hipersonike i brodove s nuklearnim oružjem bukvalno nadomak vlastitog doma. Nadajmo se da će pamet naših sjevernih susjeda ipak pobijediti", rekao je Medvedev.

Britanski list "Times" je u ponedjeljak, pozivajući se na izvore, objavio da Švedska i Finska namjeravaju da se pridruže NATO-u ovog ljeta.

Parlament Finske u narednim sedmicama će raspravljati o mogućnosti pridruživanja vojnom savezu NATO-a, izjavila je u srijedu finska premijerka Sanna Marin.

Švedska premijerka Magdalena Andersson rekla je da se Evropa suočava s novom sigurnosnom situacijom i da će je ta zemlja procijeniti i uskoro donijeti odluku o članstvu u NATO-u.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije