Oglasio se SAD povodom izvještaja o zlostavljanju Palestinaca u izraelskim zatvorima

5
Anadolija
Oglasio se SAD povodom izvještaja o zlostavljanju Palestinaca u izraelskim zatvorima
FOTO: AA / Izraelski napadi na Gazu

Sjedinjene Američke Države (SAD) u ponedjeljak su saopštile da razmatraju izvještaje o kršenjima koje je Izrael počinio nad Palestincima u tajnom pritvorskom centru u pustinji Negev, pozivajući Tel Aviv da izvrši temeljnu istragu.

"Vidjeli smo te izvještaje i zabrinuti smo zbog njih", rekao je zamjenik portparola State Departmenta Vedant Patel novinarima na pitanje o istrazi CNN-a o navodnim kršenjima ljudskih prava.

Dodavši da SAD istražuje ove i druge navode o zlostavljanju u pritvoru, Patel je pozvao Izrael da se prema svim zatvorenicima ponaša "humano i dostojanstveno u skladu s međunarodnim pravom".

EURO 2024 | Danska poslala Srbiju kući, ispala i Hrvatska

EURO 2024 | Danska poslala Srbiju kući, ispala i Hrvatska

"Izrael ima obavezu da temeljno istraži ozbiljna kršenja međunarodnog humanitarnog prava", naglasio je Patel.

Izvještaj o istrazi, "Zavezani, s povezom na očima, držani u pelenama: Izraelski zviždači detaljno opisuju zlostavljanje Palestinaca u mračnom pritvorskom centru“, objavljen je 11. maja.

"Zatvoreni Palestinci podvrgnuti su užasnim uslovima i zlostavljanju, uključujući stavljanje u stresne položaje, amputaciju udova i prisiljavanje da nose pelene“, navodi se u izvještaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije