Izraelska vojska poručila Palestincima da se hitno evakuišu sa područja Rafaha

4
Anadolija
Izraelska vojska poručila Palestincima da se hitno evakuišu sa područja Rafaha
Foto: AA / Potresni prizori djece iz Pojasa Gaze

Izraelska vojska izdala je u ponedjeljak ujutro hitnu naredbu za evakuaciju palestinskim stanovnicima i raseljenim osobama u nekoliko područja istočnog Rafaha, pozivajući ih da se odmah presele u grad al-Mawasi.

"Izraelska vojska proširuje humanitarnu zonu u Al-Mawasiju i poziva Palestince da se privremeno evakuišu iz istočnih četvrti Rafaha u proširenu humanitarnu zonu", napisao je glasnogovornik vojske Avichay Adraee na platformi X.

Dodao je da "proširenje humanitarne zone u Al-Mawasiju uključuje terenske bolnice, šatore, velike količine hrane, vode, lijekova i drugih zaliha."

Saobraćajna nesreća u Sarajevu: Povrijeđen pješak

Saobraćajna nesreća u Sarajevu: Povrijeđen pješak

"Vojska također dozvoljava saradnju sa određenim međunarodnim organizacijama i drugim zemljama kako bi se proširio obim humanitarne pomoći koja se dostavlja u Pojas Gaze", rekao je glasnogovornik, dodajući da će se "ovaj proces odvijati postepeno na osnovu tekućih procjena situacije".

"U tom kontekstu će se dijeliti leci, slati tekstualne poruke i telefonski pozivi, a informacije se emituju preko arapskih medija", rekao je Adraee.

"Vojska će nastaviti raditi na postizanju ciljeva rata, uključujući razbijanje Hamasa i vraćanje svih izraelskih talaca", dodao je.

Izraelska vojska je također objavila mape na društvenim mrežama koje ilustruju rute za evakuaciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije