Izraelska policija pretresla urede Al Jazeere i zaplijenila im opremu

1
Radiosarajevo.ba
Izraelska policija pretresla urede Al Jazeere i zaplijenila im opremu
Foto: The Times of Israel / Izraelska policija zaplijenila opremu Al Jazeere

Uredi Al Jazeere u istočnom Jerusalemu pretreseni su i zaplijenjena je oprema u nedjelju nakon što je Izrael zabranio rad te televizijske kuće sa sjedištem u Kataru, javljaju izraelski mediji.

Al Jazeera je objavila da su izraelski operateri kablovske i satelitske mreže uklonili kanal iz svojih usluga te da im je televizijska oprema zaplijenjena. Naglasila je da zadržava pravo na "poduzimanje svakog pravnog koraka", prenosi Hina.

Policijski pretres uslijedio je nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju rekao da je njegov kabinet jednoglasno odlučio zabraniti rad Al Jazeeri u Izraelu.

Počeo koncert legendarnog pijaniste Ive Pogorelića u Narodnom pozorištu Sarajevo

Počeo koncert legendarnog pijaniste Ive Pogorelića u Narodnom pozorištu Sarajevo

"Huškački kanal Al Jazeera bit će zatvoren u Izraelu", objavio je Netanyahu na društvenim mrežama.

Izrael optužuje televizijsku kuću sa sjedištem u Dohi za pristrano izvještavanje o tekućem ratu protiv militanata Hamasa u Pojasu Gaze. Netanyahuov kabinet ugasio je Al Jazeeru sve dok traje rat u Gazi, s obrazloženjem da katarska televizijska mreža prijeti nacionalnoj sigurnosti.

Al Jazeera je ovaj potez nazvala "kriminalnom radnjom" i odbacila je optužbe da ugrožava izraelsku sigurnost kao "opasnu i smiješnu laž" koja dovodi novinare u opasnost. Televizijska kuća je bila kritična prema izraelskoj vojnoj operaciji u Gazi, odakle je izvještavala danonoćno tokom rata. Ured UN-a za ljudska prava također je kritikovao zatvaranje.

"Žalimo zbog odluke vlade da zatvori Al Jazeeru u Izraelu. Slobodni i nezavisni mediji ključni su za osiguranje transparentnosti i odgovornosti. Sloboda izražavanja je ključno ljudsko pravo", objavio je Ured UN-a za ljudska prava na platformi X, pozivajući izraelsku vladu da poništi zabranu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije