Oglasio se Erdogan nakon što je Putin naljutio cijelu Europu

9
AA
Oglasio se Erdogan nakon što je Putin naljutio cijelu Europu
Foto: EPA-EFE / Recep Tayipp Erdogan

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan razgovarao je u utorak putem telefona s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, a tom prilikom istakao kako se protive svakoj odluci koja za metu ima teritorijalni integritet Ukrajine.

Dvojica lidera razgovarali su o odluci Rusije da prizna takozvane republike Donetsk i Lugansk, saopćeno je iz Ureda za komunikacije Predsjedništva Turkiye.

Erdogan, koji u sklopu afričke turneje boravi u posjeti Senegalu, poručio je kako pomno prati razvoj događaja u Donbasu nakon odluka objavljenih kao rezultat vanrednog sastanka Vijeća sigurnosti Rusije.

Objavljena imena: Tri Šveđanina optužena zbog ubistva i pokušaja ubistva u Sarajevu

Objavljena imena: Tri Šveđanina optužena zbog ubistva i pokušaja ubistva u Sarajevu

Naglasio je kako je stav njegove zemlje po ovom pitanju jasno naznačen u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Turkiye, odnosno da je neprihvatljivo priznanje tzv. republika od strane ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Erdogan je naglasio da su protiv bilo kakve odluke koja cilja na teritorijalni integritet Ukrajine, te da se na međunarodnoj areni za rješavanje problema trebaju koristiti sva sredstva diplomacije.

Erdogan je jučer doputovao u zvaničnu posjetu u Senegal, a danas se u Dakaru sastao s kolegom iz Gvineje Bisau u koju je trebao putovati sutra, ali je tu posjetu odgodio kako bi se večeras vratio u Turkiye i sutra prisustvovao samitu lidera NATO-a o krizi u Ukrajini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije