Ruski opozicinionar iz zatvor o Putinu: Želi krv, pomicati figurice tenkova po karti

1
Radiosarajevo.ba
Ruski opozicinionar iz zatvor o Putinu: Želi krv, pomicati figurice tenkova po karti
Foto: Denis Kaminev / Aleksej Navalni

Aleksej Navalni, vodeći politički oponent Vladimira Putina, koji se trenutno nalazi u ruskom zatvoru, objavio je na Twitteru osvrt na jučerašnje događaje u Rusiji.

Navalnijev osvrt na jučerašnju teatralnu sjednicu ruskog Vijeća obrane i naknadno Putinovo televizijsko obraćanje objavljen je na službenom Twitter profilu.

Iako Navalni u zatvoru nema pristup internetu, pretpostavlja se da ga je izdiktirao svom advokatu.

Promovirana knjiga 'O tome se govori' prof. Fikreta Karčića: Dio intelektualne ostavštine mislioca

Promovirana knjiga 'O tome se govori' prof. Fikreta Karčića: Dio intelektualne ostavštine mislioca

"Jučer sam gledao "sjednicu Vijeća sigurnosti", to okupljanje senilnih lopova (čini mi se da je naša Antikorupcijska zaklada istraživala korupciju svakog od njih). Razmišljao sam o istom takvom sastanku senilne nomenklature Politbiroa Centralnog komiteta koji su, na vrlo sličan način, zamišljali sebe kao geopolitičare na "velikoj šahovskoj tabli" kad su poslali sovjetsku vojsku u Afganistan", započeo je Navalni.

"Rezultat je bio stotine hiljada žrtava, štete cijelim nacijama, posljedice koje Afganistan ni dan danas ne može prevladati te stvaranje jednog od glavnih uzroka kolapsa SSSR-a. Ti moroni iz Politbiroa skrivali su se iza dvolične ideologije. Ova senilna Putinova ekipa uopće nema ideologiju, samo konstantne laži, koje uopće ne pokušavaju sakriti. Uopće se ne trude dati ikakvo opravdanje za pokretanje rata", objavio je protivnik Putina.

"I jedni i drugi trebali su istu stvar: odvratiti pažnju ruskog naroda od pravih problema - razvoja ekonomije, porast cijena, opće bezakonje - te prebacivanje pažnje na "imperijalnu histeriju". Kad ste zadnji put gledali vijesti na federalnim televizijama? To je jedino što sad gledam i, uvjeravam vas, na njima NEMA vijesti o Rusiji. Doslovno. Od prve do zadnje vijesti, sve je Ukrajina, SAD i Europa", navodi Navalni.

"Puka propaganda više nije dovoljna tim senilnim lopovima. Žele krv. Žele pomicati figurice tenkova po ratnoj karti. I tako je šef Politbiroa 21. stoljeća održao uistinu luđački govor. Na Twitteru su to najbolje opisali: 'Kao da slušaš djeda koji pijan na porodičnom slavlju sve gnjavi svojim pričama o tome kako svjetska politika stvarno funkcionira'", napisao je Navalni.

"Bilo bi smiješno da pijani djed nije čovjek od 69 godina koji vlada zemljom s nuklearnim oružjem. Zamijenite 'Ukrajinu' s 'Kazahstanom', 'Bjelorusijom', 'baltičkim zemljama', 'Azerbajdžanom', 'Uzbekistanom' i tako dalje, uključujući 'Finsku'. I zamislite gdje bi još tok geopolitičkih misli ovog senilnog starca mogao odvući", navodi zatvoreni oporbenjak.

"Sve to je završilo jako loše 1979. godine. I sad će završiti jednako tako loše. Afganistan je uništen, ali i SSSR je smrtno ranjen. Zahvaljujući Putinu, stotine Ukrajinaca i Rusa bi sad mogli poginuti, a u budućnosti ta brojka bi mogla doseći desetke hiljada. Da, Putin ne misli dozvoliti Ukrajini da se razvije. Želi je povući u močvaru, ali Rusija će platiti istu cijenu", navodi Navalni.

"Imamo sve što nam treba za snažan razvoj u 21. stoljeću, od nafte do obrazovanih građana, ali opet ćemo izgubiti novac i prokockati povijesnu priliku za normalan, bogat život, a u zamjenu ćemo dobiti rat, prljavštinu, laži i palaču u Gelendžiku sa zlatnim orlovima. Putin i njegovi senilni lopovi iz Vijeća sigurnosti i Ujedinjene Rusije su glavni neprijatelji Rusije, a ne Ukrajina i Zapad. Putin ubija i želi ubijati još više", objavio je Navalni.

"Kremlj će vas osiromašiti, a ne Washington. Ekonomska politika zbog koje penzioneri plaćaju duplu cijenu seta kreira se u Moskvi, a ne u Londonu. Borba za spas Rusije znači borba za micanje Putinovih kleptokrata. Ali sada znači i banalnu 'borbu za mir'", zaključio je Navalni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije