Odslužio najdužu neprekidnu kaznu: Palestinac pušten iz izraelskog zatvora nakon 40 godina

1
Fena
Odslužio najdužu neprekidnu kaznu: Palestinac pušten iz izraelskog zatvora nakon 40 godina
Foto: Twitter / Karim Younis

Jedan od palestinskih zatvorenika s najdužim stažom u Izraelu izašao je u četvrtak na slobodu nakon što je odslužio 40-godišnju kaznu, dok članovi nove desničarske vlade traže da mu se oduzme državljanstvo.

Karim Younis (60) osuđen je za otmicu i ubistvo izraelskog vojnika Avrahama Bromberga 1983. godine na Golanskoj visoravni pod izraelskom okupacijom. Odslužio je najdužu neprekidnu kaznu od svih Palestinaca, naveli su iz Udruge palestinskih zatvorenika.

U svom rodnom gradu, izraelskom arapskom selu Ara, Kounis je dočekan kao heroj. Ogrnut tradicionalnim palestinskim šalom, dočekala su ga porodica, prijatelji i pristaše koji su ga pozdravili i nosili ulicama na svojim ramenima, piše Reuters.

Osuđen diler narko kartela čiji je šef državljanin BiH: Prodao oko 80 kilograma droge

Osuđen diler narko kartela čiji je šef državljanin BiH: Prodao oko 80 kilograma droge

Izraelska policija napala Palestince koji su slavili pobjedu Maroka

Izraelska policija napala Palestince koji su slavili pobjedu Maroka

"Bilo je to 40 godina punih priča zatvorenika, a svaka priča je priča jedne nacije. Vrlo sam ponosan što sam jedan od onih koji su se žrtvovali za Palestinu i bili smo spremni žrtvovati još i više za dobrobit Palestine", rekao je Younis.

Arapi u Izraelu čine oko petinu stanovništva i većina su potomci Palestinaca koji su ostali unutar novoosnovane države nakon rata za nezavisnost 1948. godine.

Palestinci smatraju ljude koje je Izrael zatvorio herojima u borbi za državnost na teritorijima koje je Izrael osvojio u ratu na Bliskom istoku 1967. godine. Izrael one koji su osuđeni za nasilje nad njegovim građanima smatra teroristima.

U utorak je izraelski ministar unutrašnjih poslova Aryeh Deri zatražio da se Younisu oduzme izraelsko državljanstvo.

"Oduzimanje njegovog državljanstva poslat će važnu poruku kada govorimo o nekome ko je postao simbol za počinjenje kriminalnih djela terorizma", napisao je Deri u pismu izraelskom državnom tužitelju.

Neki rođaci Izraelaca ubijenih u palestinskom nasilju također su izrazili podršku ovoj vrsti mjere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije