Održani protesti u Grčkoj: Pozvali premijera da podnese ostavku

0
Radiosarajevo.ba
Održani protesti u Grčkoj: Pozvali premijera da podnese ostavku
EPA-EFE / Grčka

Više od 5.000 demonstranata okupilo se jučer protiv vakcinacije na koronavirus ispred grčkog parlamenta u Atini.

Vikali su: "Uzmite svoje vakcine i gubite se odavde" i pozvali premijera Kyriakosa Mitsotakisa da podnese ostavku, piše Hina.

"Svaka osoba ima pravo na izbor, a mi biramo da vlada ne bira umjesto nas", izjavio je kardiolog Faidon Vovolis, čelnik pokreta "Ponovno slobodni", koji je pozvao na protest ispred parlamenta.

Pokret se protivi oštrim vladinim mjerama protiv pandemije, a Vovolis smatra upitnim naučna istraživanja u vezi vakcina i nošenja maski. Ovo je bio najveći protest u Grčkoj protiv programa cijepljenja, a održan je uz prisutnost velikog broja policajaca.

Grčka - undefined

Foto: EPA-EFE: Grčka

Oko 41 posto Grka je u potpunosti vakcinisano s obje doze, a u ponedjeljak je vlada naložila obavezno cijepljenje za djelatnike u zdravstvu i zaposlene u staračkim domovima.

Također, nedavna anketa američke firme Pulse pokazala je da će se većina Grka vakcinisala i da bi vakcinacija trebalo biti obavezno za određenu populaciju.

Jučer je zabilježeno 3000 novozaraženih, a od početka pandemije 12.782 osobe su umrle.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije