Masovni protesti na Kubi zbog siromaštva i gladi, traže slobodu i demokratiju

2
Masovni protesti na Kubi zbog siromaštva i gladi, traže slobodu i demokratiju
EPA / Protesti na Kubi

Nestašica hrane, visoke cijene i komunistička vladavina razlozi su masovnih demonstracija na Kubi, najvećih u posljednja tri decenije.

Protesti su započeli u gradu San Antonio de los Baños na zapadu otoka, te u gradu Palma Soriano na istoku. 

Vijesti o protestima brzo su se proširile i u Havanu gdje je hiljade ljudi  krenulo marširati i skandirati "domovina i život" i "sloboda", navodi The Guardian.

"Ovdje sam zbog gladi, jer nema lijekova, zbog nestanka struje. Jer svega nedostaje", kazao je muškarac u 40-ima.

"Želim totalnu promjenu vlade, višestranačke izbore i kraj komunizma. Protestante su dočekali policajci u civilu i odvukli stotine demonstranata, od kojih su mnogi bili nasilni, u policijske automobile. 

"Ovdje smo jer smo gladni i siromašni. Nemamo hranu. Nemamo ništa",  rekao je 17-godišnji Yusniel Pérez držeći kamenje u rukama.

U 15 sati po lokalnom vremenu svi televizijski kanali emitirali su govor predsjednika Miguela Díaz-Canela koji je rekao da će "destabilizacija u našoj zemlji naići na revolucionarni odgovor".

Protesti na Kubi  - undefined

EPA: Protesti na Kubi

Vladine pristalice optužile su protuvladine protestante da su plaćenici koje plaćaju Sjedinjene Države koje godišnje troše oko 20 miliona dolara na "promociju demokracije" na otoku.

Kubanci proživljavaju najtežu ekonomsku krizu u posljednjih 30 godina. Bivši američki predsjednik Donald Trump prije dvije je godine postavio oko 200 novih sankcija zbog kojih su kubansko gospodarstvo i društvo pod velikim pritiskom. 

Protesti na Kubi  - undefined

EPA: Protesti na Kubi

Na proteste se osvrnula i Julie Chung, pomoćnica tajnika za države zapadne hemisfere.

"Duboko smo zabrinuti zbog poziva na borbu na Kubi. Zalažemo se za pravo kubanskog naroda na mirno okupljanje. Pozivamo na smirenost i osuđujemo svako nasilje", poručila je Chung.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije