Kuba bi do ljeta mogla imati dvije vakcine protiv COVID-a

0
AA
Kuba bi do ljeta mogla imati dvije vakcine protiv COVID-a
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Naučnici na Kubi značajno napreduju u razvoju vakcina protiv koronavirusa i očekuje se da bi dvije kubanske anticovid vakcine mogle biti spremne za korištenje već na ljeto.

Direktor za nauku i inovacije pri kubanskoj Grupi biotehnološke i farmaceutske industrije (BioCubaFarma) Rolando Perez Rodriguez za AA je kazao kako, prema podacima Svjetske banke, Kuba spada u red zemalja s najviše ljekara po broju stanovnika (8,2/1000) i kako se istakla kao jedna od najsposobnijih država na svijetu za borbu protiv pandemije COVID-19 sa ukupno 664 prijavljena smrtna slučaja i nešto više od 108.000 infekcija.

Američka savezna država Florida, koja se nalazi nadomak Kube, zabilježila je preko 35.000 smrtnih slučajeva. Prema podacima Univerziteta "Johns Hopkins", u SAD-u je koronavirusom zaraženo 32,4 miliona ljudi, a broj smrtnih slučajeva premašio je 577.000.

Rodriguez je kazao kako su vlasti Kube odlučile razviti vlastite kandidate za vakcinu za imunizaciju cijele svoje populacije i to na osnovu kapaciteta nacionalne biotehnološke industrije.

"Program imunizacije postupno će obuhvatiti rizične i ranjive skupine, odrasle i konačno dječju populaciju", kazao je Rodriguez.

On je kazao da su potencijalne kubanske anticovid vakcine "Soberana 02" i "Andala" već u trećoj fazi kliničkog ispitivanja i da se zvanični rezultati očekuju do juna. Dodao je da su dosadašnji rezultati izuzetno pozitivni i ohrabrujući.

"Kuba planira provesti imunizaciju cijele svoje populacije do kraja ove godine. Učinit ćemo to ekspresno čim bude izdata dozvola za hitnu upotrebu naših vakcina", kazao je Rodriguez.

Ukazujući na globalni problem u tržišnoj opskrbi sirovinama i ambalažom, Rodriguez je kazao da je to u Kubi još izraženiji problem zbog višedecenijskog ekonomskog i finansijskog embarga nametnutog od SAD-a.

Komentirajući postojeće anticovid vakcine u svijetu, Rodriguez je kazao da tradicionalne vakcine imaju učinkovitost dokazanu kroz dugoročnu primjenu, a da vakcine pravljene na bazi novih tehnologija imaju dobre trenutne rezultate i mogu se brže proizvodili i puštati na tržište.

"To je pitanje rizika i koristi", rekao je Rodriguez koji je ljekar i čelnik kubanske kompanije BioCubaFarma koja pod svojim okriljem ima 34 firme i upošljava više od 20.000 ljudi.

U BioCubaFarma kompaniji očekuju odobrenje Kubanske regulatorne agencije za pokretanje kliničkih ispitivanja potencijalnih vakcina na djecu školskog uzrasta kako bi se potvrdila sigurnost vakcine prije masovne imunizacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije