Održane prve političke konsultacije između Turske i Izraela

Anadolija
Održane prve političke konsultacije između Turske i Izraela
EPA / Ilustracija
U okviru normalizacije odnosa između Turske i Izraela, zvaničnici dviju zemalja u srijedu su u Ankari prvi put nakon 2010. godine obavili političke konsultacije,

Prema diplomatskim izvorima, danas je održan 15. krug konsultacija kojima su prisustvovali podsekretari ministarstava vanjskih poslova dviju zemalja.

Inače, političke konsultacije između dviju zemalja se vode od 1987. godine, a današnja je 15. konsultacija.

Na današnjem sastanku zvaničnici Turske i Izraela su razgovarali o aktuelnim pitanjima u dvjema zemalja kao i o mogućnostima saradnje, posebno u oblasti energetike, ekonomije, kulture i turizma.

Tokom sastanka se razgovaralo i o aktuelnim pitanjima na Bliskom istoku i Istočnom Mediteranu.

Predstavnici dviju zemalja su se usaglasili o pitanju značaja odnosa Turske i Izraela za stabilnost i sigurnost cijelog regiona.

Cilj političkih konsultacija je poduzimanje potrebnih koraka u smjeru jačanja odnosa dviju zemalja na mnogim poljima kao i intenziviranja međusobnih posjeta.

U tom kontekstu, već naredne sedmice ministar kulture i turizma Turske Nabi Avci putuje u posjetu Izraelu.

 

Turska, koja je i članica NATO-a, bila je ključni regionalni saveznik Izraela dok se odnosi između dviju zemalja nisu pogoršali 2010. godine, kada je devet turskih aktivista ubijeno u akciji izraelskih komandosa na turski brod Mavi Marmara, koji je pokušao proći blokadu Pojasa Gaze.

Međutim, atmosfera se promijenila nakon što je u decembru 2015. godine saopćeno da dvije zemlje tajno pregovaraju radi poboljšanja bilateralnih odnosa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije