Odredi smrti haraju mediteranskim rajem: ‘Nazvao je bivšu curu i odmah poslije su ga izrešetali‘

2
Radiosarajevo.ba
Odredi smrti haraju mediteranskim rajem: ‘Nazvao je bivšu curu i odmah poslije su ga izrešetali‘
Foto: Ilustracija / Costa Blanca

Policija u Španiji istražuje teoriju da su ruska mafija i kremaljske obavještajne službe imale ulogu u ubistvu pilota ruskog vojnog helikoptera Mi-8, kapetana Maksima Kuzminova, koji je prebjegao na ukrajinsku stranu.

Tijelo Maksima Kuzminova, koji je prošlog augusta dezertirao prebjegavši u Ukrajinu svojim helikopterom Mi-8, pronađeno je izrešetano sa šest metaka u podzemnoj garaži u gradu Villajoyosa u blizini u Alicantea.

Sumnja se da je 28-godišnjak postao meta ruskih odreda smrti zbog svog čina, koji je organiziran od strane ukrajinskih službi u operaciji "Sjenica". Nakon što je prebjegao, Kijev je Kuzminova nagradio s pola miliona dolara.

Đoković se rasplesao na Severininom koncertu: Popeo se na pozornicu i potpuno "ukrao" show

Đoković se rasplesao na Severininom koncertu: Popeo se na pozornicu i potpuno "ukrao" show

Žrtvin automobil, koji je ukrao napadač i njime pregazio Kuzminovljevo tijelo, pronađen je napušten i spaljen u obližnjem gradu El Campello na obali Costa Blanca. Policija uzima teoriju o zavjeri Kremlja u obzir jer su tvrdnje o ruskim špijunskim aktivnostima u Španiji pod sve većom pažnjom.

Ispituje se je li ruska mafija u Španiji povezana s ubistvom, možda kao posrednici ili djelujući po nalogu Moskve, izvijestio je list ABC, kako prenosi britanski The Times.

Kuzminovljevo tijelo pronašao je domar 13. februara poslijepodne na rampi zajedničke garaže stambenog kompleksa La Cala, odakle su napadači pobjegli u automobilu svoje žrtve.

"Da sam bio ondje 15 sekundi ranije i ja sam mogao biti mrtav", rekao je domar za ABC.

U izvještaju se dodaje da u kompleksu žive Rusi i Ukrajinci te da se mogu vidjeti luksuzni automobili kako ulaze i izlaze iz zgrade. Španjolska policija isprva je istraživala zločin kao slučaj "obračuna" u tom području u kojem živi velika ruska zajednica, prenosi neovisni ruski medij Moscow Times.

Guardia Civil (civilna garda, nacionalna žandarmerija, najstarija je agencija za provođenje zakona u Španjolskoj) od početka je sumnjala da bi dokumentacija o ubijenom muškarcu, koja govori o 33-godišnjem Ukrajincu, mogla biti lažna. U ponedjeljak su ukrajinski mediji sugerirali da se radi upravo o Kuzminovu, što su potvrdili i izvori španjolske policije nakon analize otisaka prstiju.

Sankcije za ruske zatvorske šefove nakon smrti Alekseja Navaljnog

Sankcije za ruske zatvorske šefove nakon smrti Alekseja Navaljnog

On je živio u Španiji s ukrajinskom pasošem i pod drugim imenom. Susjedi su policijskim službenicima rekli da su Kuzminova, iako ga nisu dobro poznavali, vidjeli kako "radi na gradilištu u okolici".

U međuvremenu, španjolski mediji objavljuju i nove detalje ovog slučaja, iako službenih potvrda tih napisa za sada nema. Kako prenosi Daily Mail, otkriveno je da je Kuzminov možda nehotice napravio fatalnu grešku i otkrio svoju lokaciju ubojicama kada je u telefonskom razgovoru pozvao svoju bivšu djevojku da ga posjeti u Alicanteu.

"Znamo da je pozvao bivšu djevojku u Španiji i nakon toga je pronađen mrtav. Taj poziv mogle su presresti ruske tajne službe", objavili su španjolski mediji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije