SAD / Odbijenica Bijele kuće: Neće sarađivati u pripremi optužnice protiv predsjednika

07. 12. 2019. u 08:48:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 5

Bijela kuća je u petak potvrdila da neće sudjelovati u radu Zastupničkog doma na pripremi optužnice protiv Donalda Trumpa nazivajući taj postupak "lakrdijom".

Bijela kuća koja je sve dosad odbijala saradnju s demokratskom istragom, imala je rok do petka navečer da odluči hoće li preko odvjetnika sudjelovati u pripremi optužnice u Odboru za pravosuđe.

Demokrati su u četvrtak najavili da će Zastupnički dom u kojemu imaju većinu, pristupiti pripremi optužnice protiv američkog predsjednika.

Među tačkama optužnice moglo bi biti ometanje rada Kongresa.

Nakon toga će se provesti glasanje o toj optužnici ("impeachment" na engleskom), prvo u Odboru za pravosuđe, možda već iduće sedmcie, a zatim na plenarnoj sjednici, najvjerovatnije do Božića. No američki predsjednik bi poslije mogao biti oslobođen u Senatu u kojemu su republikanci u većini.

Republikanski zastupnici su pak predali popis s imenima svjedoka čije saslušanje traže.

Na popisu je i zastupnik Adam Schiff, predsjednik Obavještajnog odbora, ali i Hunter Biden, sin Joea Bidena koji se nada demokratskoj nominaciji za predsjedničke izbore 2020.

Ime Huntera Bidena pojavljuje se u ukrajinskoj aferi u vezi s njegovim djelovanjem u ukrajinskoj grupaciji Burismi u vrijeme dok mu je otac bio potpredsjednik Baracka Obame.

Donald Trump optužuje Joea Bidena da je zatražio smjenu ukrajinskog državnog tužioca kako bi zaštitio svog sina, ali ta optužba nije potkrijepljena nikakvim konkretnim dokazima.

NEMA KOMENTARA