Od posljedica gripe stradale 53 osobe, među njima i 16-ero djece

Anadolija
Od posljedica gripe stradale 53 osobe, među njima i 16-ero djece
Pixabay / Ilustracija
U posljednjih sedam dana u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) od gripa je preminulo 16 djece, čime je broj stradalih od oktobra povećan na 53, saopćio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CD).

Anne Schuchat, v.d. direktorice CDC-a saopćila je kako statistički podaci pokazuju da je zabilježen najveći broj oboljelih od gripa još od 2010. godine.

U njenom saopćenju navodi se kako je ove godine raširen virus H3N2 koji može uzrokovati razne komplikacije zbog čega su brojni oboljeli pacijenti preminuli.

Schuchat je izjavila kako su ovogodišnji slučajevi teži u odnosu na prethodnih nekoliko godina zbog čega je broj rizičnih pacijenata koji su smješteni u bolnicu na liječenje veći u odnosu na prethodne godine.

Zvaničnici ističu kako je američka vlada poduzela niz koraka u borbi protiv gripa, ali i dodali kako svako treba posvetiti dodatnu pažnju zaštiti sebe i drugih članova porodice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije