Od danas za milione Nijemaca novi propisi, očekuju ih znatne promjene

0
Radiosarajevo.ba
Od danas za milione Nijemaca novi propisi, očekuju ih znatne promjene
Foto: Pixabay / Ilustracija

Stanovnici Njemačke morat će se naviknuti na brojne promjene koje ih očekuju od juna ove godine, kad na snagu stupaju pravila koja će uticati na milione potrošača.

Možda jedna od najvećih promjena upravo se odnosi za izbore za Europski parlament jer će po prvi puta glasanje biti dopušteno 16-godišnjacima u Njemačkoj. Cilj te odluke je da se mladi uključe u političke procese te da se poveća njihov interes za budućnost Europe, piše Fenix-magazin.

Naknada za kablovsku televiziju više se neće obrađivati ​​kroz račun za režije, već će se potrošači morati sami brinuti o svojoj vezi. Na taj način se želi potaknuti korištenje alternativnih kanala prijenosa poput televizije putem interneta. Neki Nijemci bi mogli uštedjeti, dok će drugi, posebno korisnici naknada građana, mogli suočiti s dodatnim troškovima.

Ministar Helez za Radiosarajevo.ba: Vojnici Srbije nisu došli na naš poziv, u toku je istraga

Ministar Helez za Radiosarajevo.ba: Vojnici Srbije nisu došli na naš poziv, u toku je istraga

Promjene stižu i za korisnike posebne karte Bahncard 25 i 50 u željezničkom saobraćaju. Naime, od 9. juna te promjene će biti dostupne samo digitalno, a korisnici moraju svoje profile izraditi profil u aplikaciji Bahn ili na bahn.de. U slučaju da nemaju pametni telefon, mogu isprintati digitalni dokument kao zamjenu. Stare plastične kartice vrijede do isteka roka valjanosti.

Trgovac tehnologijom Gravis zatvorit će svoje poslovnice u junu. Od 15. juna preostalih 37 trgovina uglavnom će prestati s prodajom, a konačno zatvaranje svih poslovnica planirano je za 30. juni.

Ekonomska analiza: Šta Njemačka može naučiti od Francuza?

Ekonomska analiza: Šta Njemačka može naučiti od Francuza?

Velika promjena stiže i za sve korisnike streaming servisa Disney +. Naime, oni će u junu pokrenuti mjere dijeljenja računa širom svijeta. U budućnosti će svako kućanstvo trebati vlastiti Disney+ račun kako bi nastavilo gledati filmove i serije, navode njemački mediji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije