Njemački povjerenik za narkotike: "Zabraniti jednokratne e-cigarete"

0
Radiosarajevo.ba
Njemački povjerenik za narkotike: "Zabraniti jednokratne e-cigarete"
Pixabay / Ilustracija

U Njemačkoj treba još više ograničiti reklamiranje duhana zbog ogromnih društvenih i zdravstvenih posljedica pušenja, rekao je vladin povjerenik za droge Burkhard Blienert.

"Ne želim nikome da zabranim pušenje", rekao je Blienert za dpa, povodom Svjetskog dan bez duhana, u petak. "Ali jednostavno nije moguće da i dalje imamo šarene reklamne slike za duhan i e-cigarete na svakoj benzinskoj pumpi ili blagajni u supermarketu u 2024."

Reklame stvaraju pozitivnu sliku o nezdravim proizvodima i otežavaju prestanak konzumacije, podsjećajući stalno na cigaretu.

Zašto Nijemci grade bunkere? Strah od rata raste

Zašto Nijemci grade bunkere? Strah od rata raste

"Činjenica da sve manje mladih puši je odlična vijest. Ipak, Njemačka i dalje ima ogroman problem", rekao je povodom jedne studije.

"Svake godine kod nas umre nekih 127.000 ljudi od posljedica upotrebe duhana i nikotina i svake godine pušenje prouzrokuje daleko više od 100 milijardi eura troškova našoj privredi."

Njemački medij: E-cigarete mogu povećati rizik od raka pluća

Njemački medij: E-cigarete mogu povećati rizik od raka pluća

Efikasni koraci su ukidanje reklama, ukidanje sponzorstava, veći podsticaji za prestanak pušenja, bolja zaštita nepušača, na primjer djece čiji roditelji puše u kolima, piše dpa.

Jednom treba uvesti i veći porez na duhan, kazao je Blienert.

Zalaže se i za zabranu jednokratnih e-cigareta. "Ovi proizvodi nose visok rizik stvaranja zavisnosti i izuzetno su štetni po životnu sredinu." Zbog njih mladi postaju zavisni od nikotina, kojeg ne mogu da se odreknu i nakon 30, 40 godina ili čak nikada.

Njemačka ne treba da čeka da jednog dana cijela Evropska unija zabrani prodaju jednokratnih e-cigareta, sugerisao je povjerenik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije