Njemački medij: E-cigarete mogu povećati rizik od raka pluća

1
Radiosarajevo.ba
Njemački medij: E-cigarete mogu povećati rizik od raka pluća
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Zabranjeno pušenje

Oni koji su prestali pušiti, a zatim počeli konzumirati električne cigarete imali su veću vjerovatnoću da obole od raka pluća od onih koji nisu pušili, pokazala je studija provedena u Južnoj Koreji.

"Ovo je prva velika populacijska studija koja pokazuje povećan rizik od raka pluća kod korisnika e-cigareta nakon prestanka pušenja", kaže Yeon Wook Kim, voditelj studije u bolnici Bundang Nacionalnog univerziteta u Seulu.

Bivši pušači su izloženi većem riziku od raka pluća

Istraživači proveli ispitivanja na 4.329.288 osoba u Južnoj Koreji, koje su imale istoriju konvencionalnog pušenja. Očitavane su u dvije vremenske tačke: 2012-2014,, 2018., i naknadno u decembru 2021.

Započinjemo Bajram pjesmom 'Nek mirišu avlije, nek se svako raduje...'

Započinjemo Bajram pjesmom 'Nek mirišu avlije, nek se svako raduje...'

Do trenutka naknadnog očitavanja rezultata, istraživači su otkrili da je 53.354 osobe oboljelo od raka pluća, a 6.351 ih je u međuvremenu umrlo od posljedica raka pluća.

Bivši pušači cigareta koji su konzumirali e-cigarete imali su veći rizik od dijagnoze raka pluća i smrti od raka nego bivši pušači koji su prestali konzumirati duhan i izbjegavali e-cigarete.

"Naši rezultati pokazuju da kada se integrišu intervencije za odvikavanje od pušenja kako bi se smanjio rizik od raka pluća, u obzir mora biti uzeta i potencijalna šteta korištenja e-cigareta kao alternative pušenju", ističe Kim.

Da li su e-cigarete manje štetne od konvencionalnih?

E-cigarete zagrijavaju tekućinu koja postaje para koja se udiše. One ponekad sadrže duhan, koji je glavni štetni dio cigareta i koji uzrokuje rak.

Međutim, e-cigarete sadrže i druge potencijalno štetne hemikalije, iako na nižim nivoima od duhanskih cigareta.

E-cigarete
Foto: DPA: E-cigarete

"Opasne hemikalije koje se nalaze u tskozvanim vaping-proizvodima koji mogu oštetiti pluća uključuju akrolein, formaldehid, diacetil i ultrasitne čestice koje se mogu duboko udahnuti. Proizvodi za vaping mogu uključivati ​​i teške metale kao što je olovo", ističe Ashley Merianos, vanredna profesorica na Univerzitetu Cincinnati u SAD-u.

Mnogi zdravstveni radnici i organizacije vjeruju da su e-cigarete mnogo sigurnije od pušenja duhana. Vaping se takođe preporučuje kao sredsvo za prestanak pušenja konvencionalnih cigareta.

Stručnjaci kažu da su e-cigarete sigurne u kratkom i srednjem vremenskom roku, ali je malo vjerovatno da su bez rizika na duže vrijeme.

Merianos kaže da u vapingu postoje mnoge nepoznanice, posebno one koje se tiču ​​dugoročnih efekata na ljudsko zdravlje.

"Aktuelni rezultati sugerišu da vaping može biti povezan s uzrokovanjem problema funkcionisanja pluća, uključujući i astmu. Pored toga, ograničene studije koje imamo pokazuju da je izlaganje aerosolu iz druge ruke povezano s respiratornim simptomima i bolestima", rekla je Merianos za DW, dodajući da izlaganje aerosolima iz druge ruke putem vaping-proizvoda takođe može biti štetno.

Da li e-cigarete uzrokuju rak?

Tečnosti za e-cigarete mogu sadržavati vrlo niske koncentracije brojnih hemikalija za koje se zna da uzrokuju rak. Oni koji intenzuvno koriste takve proizvode mogu udahnuti ove hemikalije svakodnevno i tokom dugog niza godina.

No, postoje li dokazi da vaping direktno uzrokuje rak? Ne, ne baš – trenutno je nepoznato kolika je izloženost sastojcima u tim proizvodima dovoljna da izazove rak.

S jedne strane, studije pokazuju da kratkotrajno konzumiranje, manje od dvije godine, nije povezano s porastom broja dijagnoza raka.

Ali ova najnovija studija iz Južne Koreje jedna je od nekoliko aktuelnih studija koje pokazuju da e-cigarete mogu povećati rizik od razvoja raka kasnije u životu, barem za ljude koji su pušili konvencionalne cigarete.

Studija objavljena u martu 2024. pokazala je da korisnici vape-proizvoda i pušači cigareta imaju slične promjene u DNK stanicama u ustima.

Bosna i Hercegovina gubi skoro 400 miliona KM godišnje zbog ilegalnog duhana i cigareta

Bosna i Hercegovina gubi skoro 400 miliona KM godišnje zbog ilegalnog duhana i cigareta

Takve promjene su na drugim mjestima povezane s budućim razvojem karcinoma pluća kod pušača, ali ne dokazuju da će se kod konzumenata e-cigareta nužno razviti rak.

Merianos kaže da istraživačima nedostaju definitivni skup dokaza za donošenje zaključaka o dugoročnim zdravstvenim efektima vapinga, uključujući ishode raka.

Naučnici takođe nemaju konkretne dokaze o tome da li je i koliko vaping štetniji za neke grupe ljudi od drugih, na primjer za trudnice ili djecu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije