Evo šta se događa u vašem tijelu kad prestanete pušiti e-cigarete

0
Radiosarajevo.ba
Evo šta se događa u vašem tijelu kad prestanete pušiti e-cigarete
Foto: Pexels / Zašto biste trebali prestati 'vapeati'

Možda ste u pokušaju da prestanete pušiti ili jednostavno iz zabave kupili male "pločice" jarkih boja, nalik na USB, privlačnog izgleda koje "imaju" okus po voću, no mnoštvo dokaza sugerira da je 'vaping' (konzumiranje e-cigareta) malo štetnije nego što smo isprva mislili.

Iako su brojne studije pokazale da korištenje vapea jeste malo "bolje" od pušenja cigareta, oni ipak sadrže niz kemikalija i, naravno, nikotin koji mogu dugoročno utjecati na vaše zdravlje. Srećom, prema stručnjacima, naše se tijelo počinje oporavljati prilično brzo nakon prestanka pušenja e-cigareta.

Zapravo, dr. Nikola Đorđević – voditelj projekta u britanskom Med Alert Helpu – rekao je za The Healthy da se već nakon samo 20 minuta 'vaš otkucaji srca vraćaju u normalu, krvni pritisak pada, a cirkulacija se počinje normalizirati'.

Češki ministar evropskih poslova: BiH ne smije dopustiti da nacionalisti unište njen put ka EU

Češki ministar evropskih poslova: BiH ne smije dopustiti da nacionalisti unište njen put ka EU

Vaše se disanje također može poboljšati, a Caleb Backe, certificirani stručnjak za zdravlje i wellness za Maple Holistics, kaže: "Kada prestanete pušiti, vrlo brzo ćete otkriti kako vam disanje postaje lakše, a protok zraka u plućima vam postane čistiji."

A ako to nije dovoljno nevjerovatno, pazite ovo - vaš rizik od srčanih bolesti pada unutar samo 24 sata nakon prestanka korištenja vapea! Naime, on je ukazao na studiju iz 2018. objavljenu u American Journal of Preventive Medicine koja je pokazala da su ljudi koji puše e-cigarete gotovo udvostručili rizik od srčanog udara u usporedbi s nepušačima.

Ali nemojte se uzrujavati, rekao je Đorđević: "Već nakon jednog dana rizik od srčanog udara počinje se smanjivati."

Novi Zakon stupio na snagu: Šta je sa e-cigaretama i kako one utječu na zdravlje čovjeka?

Novi Zakon stupio na snagu: Šta je sa e-cigaretama i kako one utječu na zdravlje čovjeka?

Objasnio je da je to 'zahvaljujući snižavanju krvnog pritiska, povećanju razine kisika u krvi te smanjenju negativnog utjecaja na razinu kolesterola i stvaranje krvnih ugrušaka'.

Nakon mjesec dana, nikotin će izaći iz vašeg organizma – to traje oko tri dana – i vaša pluća će se početi oporavljati.

Opet, iako vaping nije toliko štetan za pluća kao obične cigarete, ipak uključuje udisanje kemikalija te je to još jedan razlog zašto bi se isplatilo odviknuti se od te navike što prije. Nakon mjesec dana popravlja se kapacitet pluća, dodao je Đorđević.

"Primjetno je manje otežano disanje i kašalj. Nakon devet mjeseci, zdravlje pluća značajno se poboljšava zahvaljujući obnavljanju mikroskopskih struktura nalik dlakama unutar pluća koje pomažu u izbacivanju sluzi i borbi protiv infekcija."

Zakon o zabrani pušenja: Kako će se regulisati nargila barovi?

Zakon o zabrani pušenja: Kako će se regulisati nargila barovi?

A nakon godinu dana? Vaš će se rizik od srčanih bolesti prepoloviti, navode ljekari.

Đorđević je opisao i potencijalne koristi po zdravlje nakon 10 do 15 godina, rekavši: "Nakon decenije, rizik od raka pluća smanjen je za 50 posto, kao i rizik od raka gušterače, usta i grla. Nakon 15 godina vaš rizik od razvoja koronarne bolesti srca postaje isti kao kod nepušača. Isto vrijedi i za rizik od razvoja raka gušterače."

Jedna od glavnih 'tegoba' prestanka jesu, naravno, simptomi odvikavanja, koji će biti uočljiviji ako pušite tekućine s visokim udjelom nikotina. Možete osjetiti različite simptome, kao što su žudnja za hranom, problemi sa spavanjem, poteškoće s koncentracijom, osjećaj nemira, razdražljivost, povećana glad i glavobolje. Đorđević je rekao da će one dosegnuti vrhunac trećeg dana, 'i postupno se smanjivati tokom sljedeće tri do četiri sedmice'.

Zaključio je: "Dakle, trebat će oko mjesec dana da se riješimo te navike."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije