Od danas u Parizu jednomjesečni lockdown, evo šta se mijenja

0
Hina
Od danas u Parizu jednomjesečni lockdown, evo šta se mijenja
Foto: EPA-EFE / Pariz

Jednomjesečno zatvaranje stupilo je na snagu u Parizu i drugim francuskim regijama u subotu dok zemlja pokušava suzbiti treći val zaraza koronavirusom.

Otprilike svaki treći stanovnik od 67 miliona ljudi u Francuskoj pogođen je strožim mjerama. No, ovo zatvaranje bit će blaže nego ranija zatvaranja.

U 16 administrativnih regija prestaju raditi sve trgovine koje nisu neophodne, ali knjižare i prodavaonice muzičkih instrumenata mogu nastaviti s radom.

Učenici mogu ići u škole.

Ljudima je dozvoljeno kretanje, ali samo u radijusu 10 kilometara od mjesta prebivališta.

Situacija u široj pariškoj regiji posebno je zabrinjavajuća. Pacijenti su prebačeni u bolnice u druge dijelove zemlje zbog nedovoljnog broja kreveta na odjelima intenzivne njege.

Broj novih zaraza na 100.000 stanovnika u sedam dana popeo se na 450 u široj pariškoj regiji. Dodajmo da ovaj broj u Sarajevu iznosi - 1109...

"Znamo uzrok ovog trećeg vala: dolazak takozvane britanske varijante koja sad čini gotovo tri četvrtine zaraza", rekao je premijer Jean Castex u četvrtak.

“Ove mjere mogu se proširiti na druge dijelove zemlje”, upozorio je Castex.

Osim na Pariz, nova pravila odnose se i na nekoliko područja na sjeveru te na departman Maritimne Alpe čije je središte Nica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije