Oboljeli se oporavlja: Još jedna europska država prijavila slučaj koronavirusa

J. M.
Oboljeli se oporavlja: Još jedna europska država prijavila slučaj koronavirusa

Švicarske zdravstvene vlasti su prijavile prvi slučaj koronavirusa u ovoj zemlji. Zaražena osoba je 70-godišnji muškarac iz južnog kantona Ticino, na granici s Italijom.

"Zaražena osoba prije 10-ak dana bila je u Italiji, u blizini Milana", navodi se u saopćenju švicarskog ministarstva zdravstva.

Primjer Švicarske pokazuje kako trebaju reagirati pacijenti, ljekari i zdravstvene institucije. Sve je prošlo u tišini, bez panike. 

Muškarac zaražen koronavirusom nije otišao u hitnu pomoć, već je direktno kontaktirao svog ljekara, objasnile su kantonalne vlasti. Kada mu se stanje pogoršalo nakon nekoliko dana, ljekar ga je pregledao. 

Obojica su nosili masku kao mjeru predostrožnosti, jer je ljekar bio svjestan da je riječ o sumnjivom slučaju, piše Blick.

Nakon toga se ljekar obratio specijalistima i poslao pacijenta u bolnicu, gdje je bio izoliran. Zatim je test pokazao da muškarac nosi koronavirus.

Ipak, 70-godišnji muškarac se dobro oporavlja, primijetio je kantonalni ljekar iz Ticina. Bit će zadržan u bolnici zbog mjera sigurnosti jer se preporučuje 14-dnevni karantin.

Infektolog Christian Garzoni napomenuo je da ni zaražena osoba, ni bolničko osoblje nisu izloženi riziku.

Podsjetimo, na sjeveru Italije, nedaleko od kantona Ticino, već je preminulo 7 osoba od koronavirusa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije